2024. május 5., vasárnap
UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov a grúziai „reprízzel” fenyeget

Az orosz külügyminiszter szerint „ezt a show-t Washington irányítja”

Oroszország meg fogja torolni, ha állampolgárait támadás éri vagy veszélybe kerülnek az érdekei Ukrajnában – fenyegetőzött szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Egyúttal azt állította, hogy az Egyesült Államok áll a február óta hatalmon lévő új kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát erők között kialakult konfliktus mögött. „Ha megtámadnak bennünket, természetesen válaszolni fogunk. Ha érdekeinket, törvényes érdekeinket, oroszok érdekeit közvetlen támadás éri, ahogy az Dél-Oszétiában történt például, nem látok semmilyen más megoldást, mint a nemzetközi joggal összhangban reagálni arra” – jelentette ki Lavrov.

Szavai a szakadár grúziai régió birtoklásáért vívott 2008. augusztusi orosz–grúz villámháborúra utalnak, amelynek eredményeképpen az orosz haderő megszállta Grúzia egy részét, Moszkva pedig független államként ismerte el a Grúziától korábban elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát. „Ha orosz állampolgárokat ér támadás, az támadás az Oroszországi Föderáció ellen” – nyomatékosította az orosz külügyminiszter.

Az orosz–ukrán határ közelében végrehajtott jelentős orosz haderő-összevonásról beszélve ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az orosz katonák nem hatoltak be Ukrajnába, a nemzetközi ellenőrök egyike sem állapított meg olyasmit, ami veszélyes hadmozdulatokra utalna. A kijevi vezetés és a nyugati hatalmak állítása szerint orosz fegyveres testületek tagjai szítják a kelet-ukrajnai épületfoglalásokat és a többi, halálos áldozatokkal járó fegyveres összetűzést.

Lavrov azzal vádolta meg a kijevi kormányt, hogy semmit nem hajtott végre az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és Ukrajna múlt csütörtöki genfi egyezségéből, és lépéseit – köztük a terrorellenes műveletek felújítását – Washington irányítja. Kiemelte, hogy Kijevben kedden, megsértve az erőszak beszüntetéséről született egyezséget, bejelentették a terrorellenes műveletek felújítását. Az ukrán kormány ezzel szemben szerdán Oroszországot szólította fel, hogy hajtsa végre a genfi egyezségeket, és vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából.

Lavrov árulkodónak nevezte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek felújítását Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő éppen Joe Biden amerikai alelnök kijevi látogatása idején jelentette be, mivel „a műveletek elindítására is közvetlenül John Brennan, CIA-igazgató kijevi látogatása után került sor”. „Ezért csak arra tudok gondolni, hogy ezt a showt az Egyesült Államok irányítja” – tette hozzá.

Az orosz diplomácia vezetője kifejtette, hogy Washington a kijevi tüntetések óta manipulálni igyekszik az ukrajnai helyzetet, ami újabb példája annak, hogy nem hajlandó engedni a geopolitikai játszmákban. „Az amerikaiak nem akarják belátni, hogy nem diktálhatják egyedül a Föld különböző tájain zajló eseményeket” – vélekedett Lavrov.

ÚJRAKEZDŐDÖTT A TERRORELLENES MŰVELET

Újrakezdődött a terrorellenes művelet Kelet-Ukrajnában – erősítette meg szerdán Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes, aki szerint Kijev az Egyesült Államok jelentős támogatásában bízik az orosz agresszió fokozódása esetén. Jarema közölte, hogy Turcsinov ügyvivő államfő előző napi utasításával összhangban folytatódik a terrorellenes művelet, amely „aktív fázisát leállították” a húsvéti ünnepek idejére. Szerinte a rendfenntartó szervek felszámolják a Kramatorszban, Szlovjanszkban és más Donyeck, illetve Luhanszk megyei településeken tevékenykedő „bűnbandákat”. Szerda délután óta egyébként az ukrán hadsereg tartja ellenőrzése alatt a kramatorszki polgári és katonai repülőteret is.

„Reméljük, hogy Oroszország agressziója esetén az Egyesült Államok nem hagy minket magunkra. Legalábbis abban bízunk, hogy a segítség jelentős lesz” – mondta Jarema, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok már biztosította erről Ukrajnát.

Turcsinov kedd este szólította fel a biztonsági erőket, hogy hajtsanak végre terrorellenes lépéseket. Arra válaszul döntött így, hogy Szlovjanszk közelében két megkínzott férfi holttestére bukkantak. Egyikük Volodimir Ribak, a Donyeck megyei Horlivka városi tanácsának Haza párti képviselője volt, akit előző nap raboltak el.