2024. május 5., vasárnap

Széles körű perspektíva a régiónak

Létrejött Szabadka, Topolya és Apatin közös fejlesztési ügynöksége

A szabadkai Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség tegnap vette át a Nemzeti Regionális Fejlesztési Ügynökség akkreditációját, s ezáltal részt vehetnek a nemzeti ügynökség programjaiban, melyek célja, hogy a fejlettebb és kevésbé fejlett régiók közötti különbségeket csökkentse, segítse a vállalkozásokat, az infrastrukturális projektumok megvalósítását, valamint létrehozza a nemzetközi és a régiók közötti együttműködést.

Maglai Jenő polgármester úgy fogalmazott, az akkreditáció megkoronázása egy hosszú munkának, melynek eredményeképp megszületett a Szabadka, Topolya és Apatin közös regionális fejlesztési ügynöksége, s az akkreditáció ezeknek az önkormányzatoknak egy széles körű perspektívát jelent a fejlesztési projektumok megvalósítása terén. Ezzel együtt a regionális fejlesztési minisztérium támogatására is számíthatnak, és egy szakmai csoport kíséri, illetve segíti majd a fejlesztési projektumok megvalósítását, melyek kiterjednek majd az infrastruktúra, a gazdaság, a kommunális tevékenységek, az oktatás, szociális védelem stb. fejlesztésére is.

Miloš Ignjatović, a Nemzeti Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, a Panonreg a tizennegyedik akkreditált fejlesztési ügynökség Szerbiában, illetve a negyedik Vajdaságban, s ezzel a felállással lehetővé válik a nemzeti és a regionális ügynökségek, valamint a helyi önkormányzatok közötti közvetlen kommunikáció.

– A kis és középvállalatok szektorának is nagy segítséget jelent ez, hiszen anyagi és egyéb támogatás is elérhetővé válik számukra, bekapcsolódhatnak európai uniós projektumokba, kapcsolatba kerülhetnek külföldi vállalatokkal, az illetékes minisztériumok bevonásával pedig ez a kapcsolat még nagyobb eredményeket hozhat – jelentette ki az igazgató.

Azonkívül, hogy a Panonreg átvehette az akkreditációt, a megjelenteknek a folytatásban beszámoltak a Panonregről és annak munkatervéről is.

Branislav Malagurski, a Panonreg igazgatója elmondta, a regionális ügynökség elődje a Kis-és Középvállalkozások Regionális Központja volt, mely most átalakult regionális fejlesztési ügynökséggé.

– Az előző évek tapasztalatait újakkal kell kibővítenünk, különösen az infrastruktúra, a környezetvédelem, foglalkoztatás, szociális problémák, kultúra, oktatás területén, hiszen a jövőben sokkal szélesebb távlatok nyílnak meg előttünk, s napokon belül már bele is kezdünk a konkrét programok megvalósításába. Mindenképpen előnyünkre válik, hogy nagy tapasztalatunk van a projektumok előkészítésében, lefolytatásában, és az is segítségünkre van, hogy a Kis- és Középvállalkozások Regionális Központja az előző évek során már sikerrel pályázott, van referenciánk, s ezért az ügynökség akár azonnal pályázhat a nagyobb összegekre. Ha ez nem lenne mögöttünk, a több százezer eurós összegek még pár évig elérhetetlenek lennének számunkra.

Branislav Malagurski még elmondta, a Panonreg szolgáltatásaival elsősorban az önkormányzatokat, valamint a közszférát és az ehhez tartozó intézményeket, de a gazdasági és civil szektort is segítik majd. Aktivitásaik kiterjednek majd a tanácsadásra, tájékoztatásra, képzésekre, támogatásra, üzleti tervek, fejlesztési programok, projektumok, különféle tanulmányok kidolgozására, partneri kapcsolatok kialakítására is.