2024. május 5., vasárnap

Ajándék a hazai közönségnek

Két külföldi tanulmányairól nyári szabadságra hazatérő fiatal művész, Utasi Noémi zongorista és Csikós Zoltán csellista nagy sikerű komolyzenei hangversenyt tartott július 18-án Szabadkán. Évekkel ezelőtt mindketten az újvidéki Zeneakadémián tanultak, barátságuk is ott született. Utasi Noémi a mesterképzést a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, jelenleg Norvégiában, Oslóban tanul. Csikós Zoltán az alap- és mesterképzést Újvidéken végezte Kálmán Imre tanítványaként, majd az Amerikai Egyesült Államokban kapott ösztöndíjat, és a híres csellóművésznél, Wendy Warnernél folytatja tanulmányait.

Első közös és önállóan szervezett koncertjükön Ludwig van Beethoven és César Franck gordonkára és zongorára írt szonátái, és egy Frédéric Chopin (Feuermann átdolgozása) vituózdarab mellett, a kamarakoncert második részében, Teodora Pejašinović újvidéki oboista közreműködésével Beethoven, B-dúr, Op. 11-es trióját adták elő fiatalos lendülettel és könnyedséggel, ugyanakkor mély átéléssel és komoly technikai tudással, amit a szabadkai városháza nagytermét megtöltő, hálás közönség vastapssal jutalmazott. A kérdésre, hogy hogyan jött létre a páratlan élményt nyújtó hangverseny Csikós Zoltán a következőket válaszolta:

– Mindketten itthon vagyunk a nyáron, és szeretünk barátságos, hazai környezetben játszani. Emellett a koncerten szereplő művek is rendkívül szépek és igazi mesterműnek számítanak, megérdemlik az előadást, és a városháza Szabadkán kiváló hely erre a célra. A koncertet egy hét alatt hoztuk össze, a legnagyobb kihívást a Franck Szonáta jelentette, amely eredetileg hegedűre és zongorára íródott. Ennek a hosszú és összetett műnek az előadása csellón és zongorán mindkettőnk számára nagy kihívásnak számított, de úgy érzem sikerült megoldani, és rendkívül jó érzés, hogy ily módon megajándékozhattuk a hozzánk legközelebb álló közönséget.