2024. május 5., vasárnap

Versenypályázat a szénfejtő kiszárítására

Valószínűleg ma írják ki a versenypályázatot a kolubarai Nyugat-Tamnava szénfejtő kiszárítására – jelentette ki tegnap Aleksandar Obradović, a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatója, és hozzátette, hogy a pályázat 15 nap múlva zárul. Obradović szerint az említett szénbányában a májusi áradások során „világméretű kár” keletkezett, és a több mint 200 köbméter vízzel elöntött Nyugat-Tamnava szénfejtő jelenleg Szerbia negyedik legnagyobb tava.
– A szénbánya kiszárítására szóló versenypályázatot a Világbank támogatásával írták ki, és azt szeretnék, ha a világ legnagyobb cégei is jelentkeznének, mivel a helyzet komoly munkát és szakértelmet igényel. Reményeink szerint a Nyugat-Tamnava szénfejtőben legkésőbb augusztus végéig ismét beindul a munka, és 25 ezer tonna szénnel emelkedik a napi termelés – mondta a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatója.
A kolubarai szénbánya átlagos napi termelése kb. 90 ezer tonna szén volt, de jelenleg mindössze 45 ezer tonnát sikerül kitermelni.

– Szerbia elektromos energiaszükésgleteinek 70 százalékát szénből nyerjük ki, ezért rendkívül fontos mihamarabb beindítani a termelést a kolubarai szénfejtőben. Az árvíz miatt az energiaellátásban keletkezett problémát a villanyáram árának megemelésével nem tudnánk megoldani, de a hónap végéig eldől, lesz-e díjszabásmódosítás – fejtette ki Obradović.