2024. május 5., vasárnap
GÁZAI KONFLIKTUS

ENSZ-főbiztos: Izrael háborús bűnt követhetett el

Izrael háborús bűncselekményeket követhetett el a polgári személyek megölésével, a lakóházak és kórházak elleni tüzérségi támadásokkal két hete tartó gázai övezeti offenzívájában – jelentette ki szerdán Genfben az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Navi Pillay bírálta az Izrael elleni, válogatás nélküli Hamász-támadásokat is. Azt mondta, úgy tűnik, a szélsőséges palesztin szervezet és Izrael egyaránt megsértette a nemzetközi humanitárius jogot.

Az Erős Szikla hadművelet tizenhatodik, a szárazföldi harcok hatodik napját is intenzív összecsapások jellemezték (Fotó: Beta/AP)

Az Erős Szikla hadművelet tizenhatodik, a szárazföldi harcok hatodik napját is intenzív összecsapások jellemezték (Fotó: Beta/AP)

Az ENSZ emberi jogi tanácsának rendkívüli ülésén a főbiztos kétségbe vonta, hogy Izrael mindent megtesz a civilek sérülésének elkerüléséért. Pillay mindkét felet nyomatékosan felszólította arra, hogy védje meg a civil lakosságot a gázai harcok során. Ha valaki nem tartja tiszteletben ezeket a nemzetközi jogokat, akkor felmerül a veszélye annak, hogy háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követ el – hangoztatta.

Az ENSZ genfi tanácsának izraeli képviselője visszautasította Pillay szemrehányásait, hangsúlyozva Izrael önvédelemhez való jogát. Eviatar Manor leszögezte: a Hamász ezzel szemben háborús bűnt követ el, és Izrael célja nem más, mint a szélsőséges szervezet katonai infrastruktúrájának megsemmisítése. Hozzátette: a Gázai övezet lakói nem Izrael ellenségei. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter azt követelte, a nemzetközi közösség tegye felelősségre vonhatóvá Izraelt „szörnyű” tetteiért.

A világszervezet genfi jogi fórumát a palesztinok, Egyiptom és Pakisztán kérésére hívták össze. A tanácskozáson az arab és muszlim államok kérésére döntöttek egy határozatról, amely a gázai konfliktussal összefüggésben többek között egy vizsgálóbizottság megalakítását irányozza elő az emberijog-sértések kivizsgálására. Az Egyesült Államok és az európai országok nem támogatták a rendkívüli ülés összehívását.

FABIUS: VÉGET VETNI A MÉSZÁRLÁSOKNAK!

Laurent Fabius francia külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy már hatszáz halálos áldozata van a gázai konfliktusnak, és arra szólította fel Izraelt, hogy azonnal vessen véget „a mészárlásoknak”. „Nem elfogadható, hogy egy országot rakéta(támadásokkal) fenyegettek, és rakéták csapódtak be területén, de a válasznak arányosnak kell lennie. Amikor már hatszáz halálos áldozatról beszélünk, ezt nyilvánvalóan nem fogadhatjuk el. A mészárlásoknak és a támadásoknak azonnal véget kell vetni” – nyilatkozta Fabius a TF1 francia televíziónak, és ismét azonnali tűzszünetet sürgetett.

TOVÁBB FOLYNAK AZ INTENZÍV HARCOK

Az Erős Szikla hadművelet tizenhatodik, a szárazföldi harcok hatodik napját is intenzív összecsapások jellemezték. Az izraeli hadsereg nagy erőkkel folytatja a gázai alagutak feltárását és felszámolását. Eddig huszonnyolc alagutat és hatvan hozzájuk vezető lejáratot fedeztek fel.

A légierő hetven gázai célpontot lőtt, többek közt az egy hete kiürített Al-Vaffa kórházat bombázta, ahol egy nagy erejű bomba hatására felrobbant az összes ott tárolt robbanószer. Az épületet azért bombázták, mert ott volt a Hamász és az Iszlám Dzsihád parancsnoksága és egyik rakétakilövő helye.

Palesztin források több tucat újabb halálos áldozatról és sebesültről számoltak be az övezet déli részén Hán-Junisznál. Az UNICEF adatai szerint a zsidó állam hadműveletében több mint 640 palesztin halt meg, többségük civil. Köztük 121 gyerek lelte halálát, és több mint 900 sebesült meg. Az Izraeli oldalon 32 halottat regisztráltak, az áldozatok közül 29 katona, három pedig civil.