2024. május 7., kedd

Skandináv krimik a nyárra

MICHAEL HJORTH & HANS ROSENFELDT: A TANÍTVÁNY

Nők halnak meg egymás után Stockholmban, a jelek pedig sorozatgyilkosra utalnak. Ráadásul, a rituális kivégzést követő sorozatgyilkos egy úgynevezett „másoló”, ami azt jelenti, hogy a kilencvenes évek hírhedt sorozatgyilkosának módszerét másolja, a jelek meg arra utalnak, hogy instrukciókat is tőle kap. Ez azonban azért nehezen hihető, mert a „mester”, Edward Hinde börtönben ül és a külvilággal nem kommunikálhat.

A Hindét annak idején elcsípő Sebastian Bergman kriminálpszichológus mára megkeseredett, elidegenedett, magányos ember, ám amikor felfedezi az összefüggéseket, sikerül bekerülni neki a nyomozást végző csoportba és hamarosan ismét szemtől szembe kerül egykori ellenfelével, aki nem akármilyen bosszút forral ellene.

Ez a svéd szerzőpáros második magyar nyelven megjelent regénye, amely lebilincselően izgalmas és fordulatokban gazdag olvasmány.

ARNALDUR INDRIĐASON: HIPOTERMIA

Megérkezett magyarul is az izlandi krimi szerző Erlendur felügyelős sorozatának hatodik darabja. Reykjavík közelében egy nyaralóban felakasztott női holttestre bukkannak. Minden jel öngyilkosságra utal ezért a rendőrség nem is nyomoz az ügyben. Erlendur felügyelő, akinek, gyerekkorában az öccse egy hóviharban tűnt el és a holttest soha nem került elő, ezért eleve vonzódik a lezáratlan ügyekhez, saját szakállára nyomozni kezd az ügyben. Hamarosan médiumokra, szándékos szívleállításra és más, a földöntúli élettel kísérletező dolgokra bukkan és egy idő után az öngyilkosság ténye sem tűnik annyira biztosnak.

KARIN ALVTEGEN: SZÉGYEN

Az egyébként pszichokrimijeiről ismert Karin Alvtegen ezúttal egy lélektani regénnyel rukkolt elő, amelynek középpontjában két nő áll. Egyikük fiatal, sikeres orvos, látszólag mindene megvan. A másik egy túlsúlyos, egyedül élő idősebb nő, aki szociális munkások segítségére szorul, ugyanis a nehézségektől kóros evéssel védekezik.

Mindkettejük múltjában található valami, ami miatt a felszín alatt lelkileg labilisak és nem tudják megtalálni önmagukat, illetve életük értelmét. E két nő sorsa hihetetlen módon kereszteződik, hogy végül mindketten kénytelenek legyenek szembenézni lezáratlan múltjukkal.

Mindhárom regény az Animus kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.