2024. április 27., szombat

Az egészséges életmódért

Dr. Horvát Zoltán városi egészségügyi megbízott részt vett az újvidéki Egészségmegőrző Társaság megalakításának első évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Ez az egyesület tagja a rákkezeltek nemzeti és európai társaságának.

– A daganatos megbetegedéseket nem csupán genetikai hajlam idézi elő, az életmód, a rossz táplálkozás, a stressz és más tényezők is okozhatják őket. Az Egészségmegőrző Társaságnak fontos szerep jut a megelőzésben, de a megbetegedettek gyógyításában is. Örülök, hogy létezik ilyen szervezet a székvárosban. Az önkormányzat felismeri a rászoruló rákos nőknek nyújtott segítség fontosságát, és a jövőben is támogatni fogjuk tevékenységüket – mondta az egészségügyi tanácstag.

Az Egészségmegőrző Társaság célja a krónikus, nem ragályos betegségek megelőzése, felvilágosító hadjáratokat szervez a dohányfüst károkozásával kapcsolatban, és a dohányosoknak segít a leszokásban. A rákkezelt személyeknek lelki és szociális támogatást nyújt, népszerűsíti az egészséges életmódot. Külön figyelmet fordít a mellrák megelőzésére, az önvizsgálat fontosságát hangoztatja, ennek módját ismerteti, akárcsak a méhnyakrák megelőzésének, illetve korai felfedezésének technikáit.