2024. május 5., vasárnap

Elhunyt Sava Stojkov zombori festő

Rövid, súlyos betegség után, kilencvenéves korában tegnap Zomborban elhunyt Sava Stojkov, közismert és népszerű vajdasági festő. A város szülöttje volt, és már korán a képzőművészet szerelmese lett. Első önálló kiállítására húszéves korában került sor Eszéken. Egyebek közt Anton Huter és Đorđe Andrejević Kun műtermében sajátította el a szakmát.

Érdeklődése középpontjában a vajdasági táj és az itteni emberek álltak, ezek lettek kedvenc motívumai, amelyeket több mint hét évtizeden átívelő pályája során több ábrázolásmódban jelenített meg. Az utóbbi négy évtizedben a naiv láttatás és a költői realizmus határozta meg művészetét.

Műveit a világ minden kontinensén megismerhették a képzőművészet szerelmesei, több mint félezer önálló tárlaton, illetve több mint hatszáz közös kiállításon. Az idehaza és külföldön elnyert díjai száma meghaladja a negyvenet.

Tíz könyv és monográfia jelent meg munkásságáról a legnevesebb jugoszláv és szerb képzőművészet-kritikusok és művészettörténészek tollából, több dokumentumfilm készült róla. Nyolcvanadik születésnapján a zombori Berta Ferenc Zsebszínház köszöntötte elsőként, ahol önzetlenül ingyenes kiállítást mutatott be legújabb alkotásaiból. A zombori Pedagógiai Kar 2010-ben kiállítótermet nyitott állandó retrospektív kiállítása bemutatására.

Sava Stojkovot csütörtökön 16 órakor helyezik örök nyugalomra a Pravoszláv nagytemetőben, előtte 11 órakor a Megyeháza dísztermében tartanak megemlékezést.