2024. május 5., vasárnap

A tánc összeforraszt

Hétfőn este bizonyos tekintetben a világ négy sarkának népzenéjéből és táncaiból kaphattak ízelítőt mindazok, akik az igencsak hűvös idő ellenére ellátogattak a zentai Táncpanorámára, s nem utolsósorban arról is megbizonyosodhattak, hogy a különböző nemzeteket szétválasztó országhatárok ellenére a zene és a tánc összeforrasztja a különböző nyelven beszélő és különböző bőrszínű embereket, hogy ideig-óráig a kecses mozgás és a dallamok bűvöletében megfeledkezzenek az egymás közötti különbségekről, s ne adj isten, ellentétekről. Ha másért nem is, már csak ezért érdemes volt ott lenni, zenében és táncban egynek lenni a város főterén megrendezett kavalkádban.

Az Interetno fesztivál keretében hetedik alkalommal megrendezett zentai Táncpanoráma szervezői az idén is tényleg mindent megtettek azért, hogy a más térségben élők hagyományainak és kultúrájának a megismerése mellett a különböző kultúrák találkozzanak is egymással. A rendezvény keretében a kora esti órákban budapesti gólyalábasok szórakoztatták a legkisebbeket, akik önfeledt kacagással vettek részt az általuk kitalált mókás játékokban, majd pedig a hagyományokhoz híven a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ Ispiláng gyermektánccsoportja és az úgyszintén helybéli Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány néptánccsoportjának tagjai melegítették be a közönséget a Costa Rica, Észak-Ciprus és Románia néptánccsoportjainak az igencsak látványos fellépése előtt, amelyet minden alkalommal vastapssal jutalmazott az igencsak szép számban összegyűlt közönség. Az idei tánckavalkád keretében a helyi mezőnyt erősítette Németh Antal, a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőben sikeresen szereplő szólótáncos is, aki jellegzetes magyar ízekkel fűszerezte meg a színes programot. A Táncpanoráma különlegességéhez az idén is nagyban hozzájárult a Rozetta Kézműves Társaság kirakodóvására is.

A rendezvényt a zentai Pro Cultura Polgári Egyesület és a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Egyesület a zentai Közművelődési Központtal karöltve szervezte. A Táncpanoráma fő támogatói a zentai önkormányzat, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság és a Bethlen Gábor Alap voltak.