2024. május 7., kedd

Tenisz US Open: Tarolással nyertek a lányok

Ivanović Riskenek három, Krunić Piternek öt játékot engedett – Krajinović négy játszmában veszített – Đoković ma Paul Henri Mathieuval – Borna Ćorić horvát ifi nagy győzelme

Két nap után négy győzelem és két vereség a szerbiai teniszezők mérlege a US Open egyéni versenyében. A hétfőn nyertes Novak Đokovićhoz és Jelena Jankovićhoz kedden Ana Ivanović és Aleksandra Krunić csatlakoztak a 2. fordulóban, míg a kieső Bojana Jovanovskit Filip Krajinović követte. Tegnap este rajtolt Dušan Lajović, míg Janković már a második körben volt érdekelt. Ma három szerbai lesz pályán, Novak, Ana és Aleksandra is azon lesznek, hogy bejussanak a 32 legjobb közé.

Ivanović és Krunić nagy stílusban vették az első New York-i akadályt. Ana ugyan elveszítette az első adogatójátékát az amerikai Alison Riske ellen, azután azonban ellenállhatatlannak bizonyult. Nem állítható, hogy az amerikai gyöngén játszott, inkább Anának volt mindenre válasza és megoldása. A volt világelső szerb a következő körben a 22 éves és a ranglistán 41. helyezett cseh Karolina Pliškovával mérkőzik. Ana először játszik Pliškovával, és esélyesnek számít. Krunić is csak az első játszmában bajlódott a lengyel Katarzyna Piterrel, a másodikban pedig esélyt sem nyújtott neki. Az újonnan szerzett pontokkal Krunić már 17 helyet javított, és a naprakész listán a 128. pozíciót foglalja el. A 2. fordulóban Aleksandra nehéz ellenféllel, a 19 éves és a ranglistán 28. amerikai Madison Keys-zel mérkőzhet. Még nem játszottak, és az amerikai kimondott esélyes. Nem kellene azonban előre feladni, hisz a szlovák Dominika Cibulkova is nagy favorit volt, mégis három játszmában veszített a 15 éves és a ranglistán csak 1211. amerikai Catherine Bellistől. Ez volt a második nap egyik nagy meglepetése, a másikat pedig a 17 éves horvát Borna Ćorić okozta, hisz három játszmában, végig nagy fölényben játszva nyert a szombaton Winston-Salemben tornát nyert cseh Lukas Rosol ellen. Az US Open előtt Ćorić 204. volt a ranglistán, de már biztos, hogy ott lesz a 175. legjobb között. Ćorić következő ellenfele a dominikai veterán Victor Estrella Burgos lesz.

Két és fél órás meccsen nem vallott szégyent a zombori Krajinović a 18 ászt ütött Tim Smyczek ellen, és az döntött, hogy Krajinović sokkal kevesebb pontot nyert a második adogatáson. Jelezte képességeit Marcos Giron, az USA főiskolás bajnoka is, aki két játszmában is rövidítésre késztette az ismert John Isnert.

Több híresség is, például Azarenka, Gasquet és Tomić nehezen nyert, Federer rutinosan ütötte ki Marinko Matoševićet, míg Petra Kvitova, Serena Williams, Eugenie Bouchard, Sam Stosur és Kej Nisikori könnyen jutottak a 2. fordulóba.

A comoi challengeren Viktor Troicki bejutott a 2. fordulóba, miután három játszmában nyert a bosnyák Mirza Bašić ellen. Következő riválisa az olasz Andrea Arnaboldi vagy a horvát Toni Androić lesz. Végre játszottak a japán Cukubában, ahol Doroteja Erić könnyen verte az üzbég Szabina Saripovát, a 2. fordulóban pedig a ranglistán 768. tajváni Csang Kaj-csennel játszik, aki négy éve 82. is volt.

Nadal mindig késik

Patrick McEnroe: Nadal a legkomótosabb teniszező, ő mindig késik. Több esetről tudok, amikor a bírók az öltözőbe mentek, hogy siettessék, mert mindenki már öt perce várt rá.

Marija Sarapova: Csak egy szabályt változtatnák. Megfizettetném a kezelési időkérést. Mondjuk 2500 dollár lenne az ára. Akkor kiderülne, hogy kinek kell az orvos valóban, és ki csak bosszantja az ellenfelét.

Borna Ćorić: Egyetlen vágyam a táblára jutás volt, azzal elégedett lettem volna. Még el sem hiszem, hogy valóban legyőztem valakit a legjobb 30 közül.