2024. május 7., kedd

Térfigyelő rendszer Szabadkán is

Október végéig a város kilenc pontján szerelnek fel kamerákat

Október végéig Szabadkán is bevezetik a térfigyelő kamerás rendszert, s az önkormányzat már alá is írta az erről szóló szerződést a kivitelezővel, mely a Selma vállalat lesz. Ez egy olyan kísérleti projektum, mellyel ellenőrizni tudják a közlekedést, valamint a város bizonyos pontjain működő rendszer a bűnözés visszaszorítását is szolgálja. A projektum értéke 6,2 millió dinár.

A Selma vállalat szakemberei a felügyelő szervekkel közösen már meg is kezdik mind a kilenc helyszín, pontosabban útkereszteződés felmérését, ahol a kamerákat majd kihelyezik. Térfigyelő kamera lesz a Frane Supilo utca és a Zombori út, a Belgrádi út és az Aksentije Marodić utca, a Horgosi és a Kanizsai út, a Đuro Đaković utca, a Maksim Gorkij utca és a Zentai út kereszteződésénél, illetve a Patria Hotelnél. Valamint kamerát helyeznek ki a Halasi úton lévő dzsáminál, a Zentai út és a Bajnáti utca kereszteződésénél, a Zsinagóga térnél, a Vasa Stajić utcában a Hotel Galleriánál, valamint a Korzón.

A Városi Közlekedésbiztonsági Tanács elnöke a Yu Eco Televízió vendégeként elmondta, Szabadka már két éve vár a térfigyelő kamerás rendszerre, melynek célja a közlekedési szabálytalanságok és a közvagyon megrongálásának visszaszorítása. Amennyiben ez a kísérleti projektum meghozza a várt eredményeket, jövő évben bővíteni szeretnék a rendszert és további kamerákat terveznek felszerelni a kritikus helyekre, melyeket a rendőrség határoz majd meg. A kamerák által rögzített felvételek egyenesen a rendőrséghez futnak be.