2024. április 27., szombat
XVII. KOSÁRLABDA VB, SPANYOLORSZÁG

Ez már nyolcaddöntőt ér

Miután a szakértők nem fogadták el a játékosok, a kapitány és a fővárosi sajtó értékelését, miszerint a franciáktól vasárnap elszenvedett vereség oka a részrehajló bíráskodás volt, a szerb kosarasok tegnap világossá tették, hogy valóban előbb a saját házuk táján illett volna szétnézni. A szerb csapat a csoportban leggyöngébbnek vélt Iránnal játszott a 3. fordulóban, és az első félidőben elég gyönge játékkal, a folytatás egy rövid időszakában pedig már fegyelmezett védelmet produkálva 83:70 (21:18, 21:20, 25:13, 16:19) arányú győzelmet aratott, és biztosította helyét a nyolcadöntőben.

A mérkőzés első percei rámutattak, hogy Iránt még véletlenül sem lenne tanácsos félvállról venni. Ázsia bajnoka ugyan a spanyoloktól és a braziloktól is súlyos vereséget szenvedett, de két kosarasuk, Hadadi és Kamrani magas színvonalat mutatott. Irán a 6. percig vezetett is, s a szerb válogatott csak ekkor állította helyre az egyensúlyt. Az első félidőben ennél többre nem is tellett, az eredmény a szerb csapat négy pontos előnye és a döntetlen között ingadozott. A nagyszünet után egészen más volt a kép, Szerbia csak 4,5 perc alatt 15:0-s sorozattal el is döntötte a pontok sorsát. Ezután ismét lapossá vált a meccs, az irániak szépíteni próbáltak, de nem tudtak, a szerb csapat tagjai pedig nem igyekeztek.

Szerbia ma szabadnapos, holnap pedig a 4. fordulóban 18 órás kezdettel Brazíliával vív rangadót.

A vb sevillai B csoportjában megszületett az első két meglepetés, és mindkettőt Szenegál válogatottja okozta. Az afrikaiak vasárnap este tíz pontos hátrányból győzték le Puerto Ricót, tegnap pedig a játéknap első meccsén a két győzelemmel rajtolt, és ebből kifolyólag túlzottan magabiztos horvátokat lepték meg. A szenegáliak már az első félidőben 9 pontos előnyt szereztek a horvátok ellen, amiből a folytatásban, noha a horvát válogatott fordítással fenyegetett, kettőt meg tudtak őrizni. Az afrikai csapat legjobbja a 211 cm magas Gorgui Sy Dieng volt, aki Puerto Ricónak 18, a horvátoknak pedig 27 pontot dobott. A 24 éves kosaras nem ismeretlen a nemzetközi porondon, hisz az USA-ban kitűnt a főiskolai bajnokságon, tavaly a Utah vette meg a játékosbörzén, majd átadta a Minnesotának, amely színeiben a Houston elleni meccsen 22 ponttal és 21 lepattanóval az NBA liga első újonca lett kétszer 20-on felüli teljesítménnyel, majd újból a Houston ellen a győztes kosarat dobta, és az idény végén a második legjobb újonc ötösben kapott helyet.

Az A csoportban Spanyolország és Brazília könnyen szerezték meg a második győzelmet, a D csoportban pedig Litvánia és Szlovénia maradt veretlen. Érdekes meccset vívtak a C csoport második fordulójában az amerikaiak és a törökök. Az első félidőben a török csapat nemcsak pompásan védekezett, hanem támadásban is a maximumot nyújtotta, és tartani tudta az előnyt. A harmadik negyedben azután fordult a kocka, az amerikaiak fokozatosan fölénybe kerültek, és 21 pontos győzelmet arattak. Elégedettek lehettek a finn szurkolók is, hisz válogatottjuk az Ukrajna elleni győzelemmel jelezte, hogy nem mondott le a nyolcaddöntőről.

A C csoportban ma a Törökország–Ukrajna, USA–Új-Zéland és Finnország–Dominikai Köztársaság, a D csoportban pedig az Angola–Mexikó, Litvánia–Ausztrália és Szlovénia–Dél-Korea meccsek lesznek műsoron.

EREDMÉNYEK

Vb, Spanyolország, A csoport, 2. forduló: Spanyolország–Egyiptom 91:54, Brazília–Irán 79:50, 3. forduló: Szerbia–Irán 83:70, B csoport, 2. forduló: Görögország–Fülöp-szigetek 82:70, Szenegál–Puerto Rico 82:75, 3. forduló: Szenegál–Horvátország 77:75, C csoport, 2. forduló: Finnország–Ukrajna 81:76, USA–Törökország 98:77, D csoport, 2. forduló: Litvánia–Angola 75:62, Szlovénia–Mexikó 89:68.