2024. május 5., vasárnap

Szombaton kezdődik a BITEF

A Nemzetközi Színházi Fesztivál során Belgrádban és Újvidéken számos előadást, vitafórumot és műhelymunkát tartanak majd

Szombaton A gde je revolucija stoko? (És hol a forradalom, barmok?) című előadással kezdődik a 48. BITEF Belgrádban. Bár a nemzetközi színházi fesztiválon a korábbi években nem tematika szerint válogatták össze az előadásokat, az idén, az első világháború kezdetének, Ferenc Ferdinánd megölésének századik évfordulójára való megemlékezés volt az alapgondolat az előadások kiválasztásakor. Éppen ezért az idei fesztivált A múltunk a jelenünk szlogennel tartják. Az elkövetkező tíz nap alatt összesen 13 előadást tekinthet meg a közönség, amelyek között a hazai rendezők előadásai mellett horvát, lengyel, litván, svéd, német és szlovén produkciók is szerepelnek. Az előadások többségét Belgrádban viszik színpadra, így Urbán András Neoplanta című előadását is, amelyet Terazije Színházban szeptember 29-én mutatnak be, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpada pedig hétfőn Tadeusz Slobodzianek rendezésében az Our Class (A mi osztályunk) című litván előadást, kedden pedig a Communitas na ispitu (Communitas vizsga alatt) című újvidéki előadást látja vendégül.

A BITEF zsűrije ezúttal is öt főből áll, amely soraiban három külföldi szakember: Lilach Dekel-Avner izraeli színházi rendező, Ulla Kasius svéd díszlettervező, Witold Mrozek lengyel színházi kritikus, illetve két hazai szakember: Ana Tomović színházi rendező, valamint Periša Perišić dramaturg áll majd.

Az előadásokat különböző témakörökben vitafórumok követik majd, illetve műhelymunkák is lesznek. A tegnapi sajtótájékoztatón a BITEF Polifónia keretében két előadást emeltek ki, a Dobra dela (Jótettek) címűt, amely során arra mutatnak rá, hogy ma már nem divat jót cselekedni. A másik előadás pedig egy szerb, horvát, francia együttműködésből született előadás, amely bemutatása céljából is a belgrádi Kortárs Művészti Múzeum előtt emelnek sátort.