2024. május 5., vasárnap

Magyar filmek a Művelődési Házban

A Magyar Művészeti Akadémia által elindított 53 magyar film elnevezésű sorozat keretében ma 18 órától Huszárik Zoltán Csontváry, 20 órától pedig Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című alkotását tekinthetik meg a zentaiak a Művelődési Ház kiállítótermében. Az est vendége Pörös Géza szerkesztő lesz.

A Szindbád című alkotásával népszerűvé és elismertté váló Huszárik második, Csontváry c. filmje nehezen született, s nem igazán szerencsés csillagzat alatt. Latinovits Zoltán, akire a forgatókönyv íródott, 1976-ban öngyilkosságot követett el, ezért újra kellett írni, s az előkészületek évekig elhúzódtak. A főszerepet végül a bolgár Ichak Fincire bízták. Ráadásul, mint minden festő film, a Csontváry is nehéz vállalás, egyenesen lehetetlen kihívás. Jankura Péter operatőrnek, aki ekkorra már két rövidfilmben dolgozott együtt Huszárikkal (Tisztelet az öregasszonyoknak, A piacere), itt Csontváry Kosztka Tivadar festményeivel kell megmérkőznie. A vállalást nehezíti, hogy Huszárik maga is képzőművész, a film pedig tulajdonképpen rendezői önarcképnek készül. A végeredmény végül felemásra született, de az operatőr munkájának köszönhetően, aki nagy szakmai alázattal, ihletetten közvetít rendező és festő között, az alkotás a részletszépségek filmjévé válik néhány nagy erejű látomással.

A 20 órától bemutatásra kerülő Ötödik pecsét Sánta Ferenc azonos című regénye alapján készült. A történet 1944-ben, a nyilas-hatalomátvétel után játszódik. A budapesti kiskocsma törzsvendégei (az órás, a könyvügynök, az asztalos, a fényképész és a kocsmáros) mindennapos dolgokról beszélgetnek. A borjúszegy elkészítésének módjáról, az ismerősökről, meg arról, hogy ha módjuk lenne haláluk után feltámadni, a gazdag zsarnok vagy a szerencsétlen, de tisztességes rabszolga sorsát választanák-e. Nem is sejtik, hogy a felvetett elméleti kérdésre másnap már a nyilasok kínzókamráiban – a gyakorlatban, tetteikkel kell felelniük.