2024. május 5., vasárnap

Szürke és színpompás

Japán és indiai előadást is nézhettünk a 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

A péntek este véget érő 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon tizenöt előadást láthattunk, tizenhárom országból, köztük Japánból és Indiából.

Japánból Szabadkára egy tokiói előadás érkezett, a Zsáner: Szürke –„Önző tárgyak és szolgatestek groteszkje”. Az előadó Miyako Kurotani, aki több mint tíz évvel ezelőtt nevezte el így saját előadói technikáját. A nézők előtt egy teljesen sötét hely jelenik meg, a színpadon csak a bábjátékos és a báb látható. Szemtanúi lehetünk néma társalgásuknak, játékuknak és harcuknak. Egy idő után már nem igazán lehet különbséget tenni a báb és a bábozó között, nem tudni melyikük a báb és melyikük az ember. Miyako Kurotani az emberek és a nem emberi jelenségek együttélését hangsúlyozza előadásában.

Indiából egy rádzsasztáni marionett-előadást nézhettünk meg, Vinod Bhatt előadásában, színpompás marionettekkel és élő zenével. A színpadon a rádzsasztáni folklór elevenedett meg hét felvonásban. Táncosnőt láthattunk, aki egy indiai cárnak táncolt, majd előjött egy ló és lovasa, hagyományos indiai öltözékben, akik szintén táncot lejtettek. Utánuk a kígyóbűvölő kígyókkal szállt szembe, egy zsonglőr pedig ügyességével kápráztatta el a nézőket. Egy szerelmi történet szemtanúi is lehettünk, azután az előadás két egybefonódott báb táncával folytatódott. A végére megjelent egy varázsló, aki a sötét erőket hívta elő.

Mindkét előadás telt ház előtt zajlott, de ez elmondható a fesztivál többi produkciójára is, hiszen mindegyik iránt óriási volt az érdeklődés. Az indiai produkció után nagyon szép bábokat vásárolhattak azok, akik az előadás élményét otthon is szívesen felelevenítenék.

Úgy a japán, mint az indiai produkció esetében is fantasztikus bábmozgató technikákat, ötletes bábokat, lélegzetelállító pillanatokat láthattunk, mindezt nagyon jó zenei kísérettel. Az indiai előadás szórakoztató volt gyermekek számára is, a japán groteszket azonban tizenhat éven felülieknek hirdették meg, elvégre a bábművészet nem csak a gyerekekhez szól. A fesztivál ezt is hirdeti.