2024. május 5., vasárnap

Ilić: Egy helyben toporgunk

Blagojević nem érti, miről beszél a rendkívüli helyzetekkel megbízott miniszter

Velimir Ilić rendkívüli helyzetekkel megbízott tárca nélküli miniszternek előbb tájékozódnia kellene, hogy mi a helyzet a májusi árvizek idején elárasztott területeken, ugyanis amiről beszél, a tiszta tudatlanság, üzente kedden Marko Blagojević, az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda vezetője a tárca nélküli miniszternek.

– Most lassan folyik a munka, de előtte mi is volt? „Egy picikét lopkodtunk”. Gyönyörű! Azt ajánlom a tárca nélküli miniszternek, hogy tájékozódjon mielőtt beszélni kezd, ugyanis amit mond, az tiszta tudatlanság. Egyáltalán nem értem, miről beszél ez az ember és mire gondol, hogy egy helyben toporgunk – válaszolt Ilić bírálatára a kormányiroda vezetője.

Blagojević ugyanakkor arra is választ vár, hogy hol írja azt, miszerint az általa vezetett kormányirodának jóvá kell hagynia a közbeszerzéseket.

A kormányiroda vezetőjének kirohanását Velimir Ilić tárca nélküli miniszter Danas napilapnak adott nyilatkozta váltotta ki. A cikkben a tárca nélküli miniszter arról panaszkodik, nem gondolkodik a szerb kormány elhagyásáról, holott bántja, hogy „láthatatlan” miniszternek nevezik. Mint megjegyezte, gazdag tapasztalatát figyelembe véve a szerb kormányban nem használják ki eléggé a személyét. Szavai szerint a májusi árvizek okozta károk elhárításában is sokkal többet tudna tenni, mint amennyit tennie kell, de nem szeretne erőszakoskodni, inkább megvárja, hogy a kollégái felhívják.

– Tény, hogy az elárasztott területek felújítása lassan halad és egyes problémákat nehézkesen oldanak meg. A tél közeleg és egyre több az elégedetlen polgár. Szégyen, hogy a lučaniak idén ötször kerültek víz alá. Ami történik, az mindannyiunkra nézve gyalázatos, a folyómedrekben pedig csak azért hiúsultak meg a kotrási munkálatok, mert az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda nem hagyta azokat jóvá. Mi mondtuk, hogy baj lesz, az illetékesek az ellenkezőjét állították, mégis öt árvíz jött. Jelenleg arra várok, hogy a szerb kormányfő ennek a problémának a megoldásával is megbízzon, mert ha Marko Blagojevićre fogunk várni, jövő májusban is erről fogunk beszélni. Amíg nem létezett ez a kormányiroda, hét nap alatt megoldottunk mindent, most pedig csak toporgunk – mondta a tárca nélküli miniszter.

A miniszter végezetül megjegyezte, hogy amint látta, hogy a kormányiroda a rendezett tulajdonjogi viszonyokat vette alapul a segítségnyújtáshoz, tudta, hogy az emberek elégedetlenkedni fognak. – Végül olyan alacsonyak lettek a kritériumok, hogy elég, ha valaki felmutat egy villanyszámlát – mondta.