2024. május 5., vasárnap

Figyeljünk rájuk!

A magány és a szegénység az idős emberek legnagyobb problémája

Szabadkán sem feledkeztek meg a város idősebb polgárairól, hiszen tegnap délelőtt, az idősek világnapja alkalmából a városháza előtti téren ismét összejöttek azok a civil szervezetek és intézmények, amelyek valamilyen szolgáltatást nyújtanak az időseknek. Az érdeklődők a felállított standoknál tájékozódhattak a Szabadkai Egészségházak Betegségmegelőző Osztálya, a szabadkai Gerontológiai Központ, a Szabadkai Gyógyszertárak, a szabadkai Nyugdíjasok Egyesülete, a szabadkai Vöröskereszt, a Közegészségügyi Intézet, a Szociális Védelmi Központ és az esemény szervezője, a Caritas Szabadka által nyújtott szolgáltatásokról. Ezenkívül ingyenes vérnyomás- és vércukormérést tartottak, fánkkal és teával kedveskedtek a résztvevőknek, néhányan a kézműves műhelyben szorgoskodtak, lehetett sakkozni is, illetve kiállították azokat a munkákat, melyeket az idősek készítettek.

Az idősek világnapjának alkalmából szervezett ünnepséget Maglai Jenő polgármester nyitotta meg, aki megköszönte a felsorolt intézményeknek, hogy megjelentek a főtéren és hozzájárultak az idősek világnapjának megünnepléséhez.

– Közösségként gondot kell viselnünk a legidősebb polgárainkról, mert annak ellenére, mennyire nehéz időket élünk, megérdemlik, hogy odafigyeljünk rájuk. Remélem, hogy az önkormányzat és az állami intézmények a jövőben is törekedni fognak arra, hogy az idősekhez való viszony és a velük való törődés javuljon. Az idős polgáraink helyzete egyre súlyosabb, s ez is egy olyan nap, amikor valamilyen formában felhívjuk a közösség figyelmét arra, hogy az idősek komolyabb odafigyelést érdemelnek – nyilatkozta a polgármester.

Ric Gábor, a Caritas Szabadka koordinátora elmondta, az idősek napját 2009-ben szervezték meg először a központban, és már a következő évben megszületett az ötlet, hogy azokat az intézményeket is vonják be a rendezvénybe, amelyek valamilyen formában segítik az időseket, s tevékenységük és szolgáltatásaik bemutatása által tájékoztatják őket, ugyanis azt tapasztalták, hogy az idősekhez sokszor bizonyos információk nem jutnak el.

– Szabadkán több mint 24 ezer idős ember él, vagyis egyike vagyunk a „legöregebb” városoknak, azonban azt kell mondanom, az idősekről való gondoskodásban vezető szerepet töltünk be. Szabadka mindig is odafigyelt a legidősebbekre. A külföldön látottakat igyekszünk itthon is megvalósítani, és az elérhető szolgáltatások száma és fajtája alapján a legjobbak között vagyunk – mondta Ric Gábor. Arra is kitért, hogy az idősek legnagyobb problémája, hogy nagyon kevés pénzből, vagyis kis nyugdíjból vagy szociális segélyből kell megélniük, emiatt sokan éheznek, a másik hatalmas probléma, amivel sok idős ember szembesül, hogy egyedül kell boldogulniuk, mert különféle okok miatt nincs családjuk, hozzátartozójuk, aki gondoskodna róluk, segítene nekik.