2024. május 5., vasárnap
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Öt fiú, egy lány

Az itthoni továbbtanulás fontosságáról és az MNT támogatásrendszeréről beszélgettek a Magyar Összefogás jelöltjei

Négy családot látogatott meg tegnap a Magyar Összefogás két jelöltje, Bognár Beáta és Petkovics Márta Szabadkán. Két MNT-ösztöndíjas diáknál, egy nagycsaládnál és egy olyan magyar családnál jártak, ahol mindkét gyermek néptáncol.

Perna Attila és felesége, Melinda hat gyermeket nevelnek. A legfiatalabb ikrek 6 évesek, Hunor és Botond, őket követi egy szem lányuk, a 11 éves Katalin, a 13 éves Tamás, a 14 éves Levente és a 16 éves Árpád. A családdal a továbbtanulás fontosságáról beszélgettek, illetve arról, hogyan is telnek a mindennapok egy nyolctagú családban.

– Én is Újvidéken fejeztem a gyógyszerészeti technológia szakon, szeretném, ha a gyermekeim is ott lennének majd egyetemi hallgatók, de az sem mellékes, hogy jó lenne, ha helyben maradnának, mert anyagilag ennyi gyermek továbbtanulását nehéz fedezni – mesélte a tanár apuka.

A Magyar Összefogás jelöltjei hangsúlyozták, hogy hamarosan megnyílik Újvidéken az Európa Kollégium, ahol 400 diáknak lesz helye, és az MNT ösztöndíjjal is támogatja az egyetemi hallgatókat. Bátorították a szülőket, hogy bármi gondjuk van, forduljanak a nemzeti tanácshoz segítségért. Mivel mindketten munkaviszonyban vannak, annak ellenére, hogy hat gyermeket nevelnek, az államtól semmilyen támogatást nem kapnak.

Melinda, az édesanya szociális munkásként dolgozik a szabadkai Gerontológiai Központban. Mint elmondta, a gyerekek segítenek egymásnak a tanulásban, és türelmük is van a másikhoz. Sokszor a kisebbek kérdezik ki a nagyobbakat egy-egy tananyagból, a nagyobbak pedig elmagyarázzák a kicsiknek, ha valamit nem értenek.

Az MÖ két jelöltje Bartus Brigittát, az MNT ösztöndíjas egyetemistáját is meglátogatta. Brigitta a szabadkai Műszaki Szakfőiskola műszaki kommunikáció és menedzsment szakán tanul, jövőre diplomál.

– Mindenképp tervezem a továbbtanulást, és legszívesebben Újvidékre mennék, remélem, nyílik olyan mesterszak, amely engem érdekel. Az MNT ösztöndíja nagy segítség, nem csak nekem, mindenkitől ezt hallom, aki elnyerte az ösztöndíjat. Fedezzük belőle a vizsgabejelentéseket, a könyveket, a szükséges fénymásolást, albérleti költségeket – mesélte Brigitta.