2024. május 5., vasárnap

Szerb pékséget is megtámadtak

Hétfőre virradóra újabb két incidens történt Vajdaságban. Újvidéken a Puskin utcai Gozd pékség kirakatát, Óbecsén pedig a Šar cukrászda kirakatát törték be. Az újvidéki eset furcsasága az, hogy a pékség tulajdonosa nem albán nemzetiségű, hanem szerb. Borislav Lečić, a pékség tulajdonosa a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a támadást az üzlet egyik szomszédja jelentette a rendőrségnek, és mire kiért, a hatóság már a helyszínen volt. A pékség tulajdonosa a sajtónak azt nyilatkozta, hogy nem tudja, hogy miért támadtak üzletére, majd cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy valakivel viszályban lenne.

– Keserűséget és csalódottságot érzek, de nem amiatt, hogy anyagi kárt szenvedtem. Az üzletben egy alkalmazottam vagy netalán egy vevő is tartózkodhatott volna, és megsérülhettek volna, de szerencsére nem így történt – mondta a tulajdonos.

A 021 hírportál tudomása szerint az utca biztonsági kamerájának felvétele alapján előállították a lehetséges elkövetőt. A rendőrség adatai szerint egy 21 éves fiatalemberről van szó.

Vasárnapra virradóra Óbecsén betörték a Šar cukrászda kirakatát. A cukrászda egy albán férfi tulajdonában van. A rendőrség egy 18 éves helybéli fiatalt hallgatott ki az ügyben. A rendőrségi közlemény szerint az újvidéki rendőrség hatékony akciójának köszönhetően gyorsan sikerült fényt deríteni az esetre, és az elkövetéssel a kihallgatott fiatalt gyanúsítják. Az ügyészség az esetet rongálásnak minősítette, a rendőrség pedig a gyanúsított ellen közrend és nyugalom megsértése miatt szabálysértési feljelentést is tesz. Az esetet elítélte a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerb Megújhodási Mozgalom helyi szervezete.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere hétfőn a megtámadott újvidéki üzletek tulajdonosaival való találkozó után kijelentette, hogy Szerbia erősebb, mint a huligánok, és azok, akik bemocskolták az állam nevét, meg lesznek büntetve. – Nem terrorizálhat kettő vagy netalán tíz huligán egy négyszázezres várost. Ezt nem fogadom el. A város és az ország iránti szeretetet nem lehet azzal kimutatni, hogy betörjük azon szomszédaink kirakatát, akik rendes adófizető polgárok és munkaadók – mondta a polgármester.

Óbecsén betörték a Šar cukrászda kirakatát (Fotó: Fehér Rózsa)

Óbecsén betörték a Šar cukrászda kirakatát (Fotó: Fehér Rózsa)

Bajram Temaj, az Európa pékség tulajdonosa a polgármesterrel történt találkozó után megjegyezte, hogy nem valami szép kép, hogy rendőrök posztolnak a péksége előtt, de remélhetőleg gyorsan lenyugodnak a kedélyek. Hozzátette, nem érzi magát veszélyeztetve Újvidéken. Ersin Efenović, a Baš csevapsütöde tulajdonosa a hétfő reggeli incidenssel kapcsolatban megjegyezte, az, hogy a pékség tulajdonosa szerb nemzetiségű volt, azt bizonyítja, hogy a támadók azt sem tudják kit és miért támadnak meg.

A Szerbiai Képviselőház védelmi és belügyminisztériumi bizottsága Bojan Kostreš, a bizottság alelnöke indítványozására kedden Újvidéken ülésezik. Kostreš kijelentette, hogy az eseteket nem lehet rongálásnak minősíteni, hanem vallási, nemzeti és faji türelmetlenség szításának bűncselekményeként. Véleménye szerint nevén kell nevezni a történteket, máskülönben azok meg fognak ismétlődni.

Srđan Sikimić, a Vajdasági Ügyvédi Kamara elnöke bejelentette, hogy az ügyvédek sztrájkja után, a kamara ügyvédei ingyenesen képviselik majd a megtámadott pékségek, üzletek tulajdonosait. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke pedig korábban arra tett ígéretet, hogy a tartomány segíteni fogja a megrongált üzletek felújítását.

Hétvégén Koszovóban is incidensek történtek. Mitrovica északi részében ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak a volt városházára, ahol jelenleg a szerb polgári védelem irodái vannak. Gnjilane településen pedig szintén ismeretlen tettesek felgyújtották egy szerb család személyautóját. Az incidensekben személyi sérülés nem történt.

Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója kijelentette, hogy az újvidéki rendőrség számára prioritást jelentenek az incidensek, és a számításai szerint már a napokban megoldódnak a problémák. Kijelentette, hogy az incidensek sem a rendőrségnek, sem az államnak nem jók. Majd hozzátette, hogy az újvidéki rendőrség már előállított néhány személyt, és hazugságvizsgálat alá vetette őket, valamint továbbra is nyomoznak az ügyekben.

Mint ismeretes, az elmúlt héten több vajdasági pékséget és cukrászdát támadtak meg, a gyanú szerint a támadásokat az motiválta, hogy a létesítmények tulajdonosai albán nemzetiségűek voltak.