2024. május 5., vasárnap

Jól átgondolt médiafejlesztés

Megcsörren a szerkesztőségi telefon. Egy olvasó arra panaszkodik kapkodó hangon, hogy a lakásához legközelebbi kioszkba már megint nem jutott Magyar Szó, vagy legalábbis nem jutott elég, márpedig ő igen korán jár bevásárolni, s a sokak számára még hajnalt jelentő órákban szokta megvenni a lapot. Vegyes érzések töltik el az újságírót vagy szerkesztőt, aki mást nemigen tehet, mint hogy továbbítja az információt az illetékes szolgálatnak, s reménykedik, hogy legközelebb ilyesmi nem fordul elő. Egyrészt bosszantja, hogy az illető nem tudott hozzájutni az újsághoz, másrészt örömmel tölti el, hogy valaki ilyen nagyon ragaszkodik a laphoz, annyira, hogy anélkül szinte nem is hajlandó elkezdeni a napját. A Magyar Szóból tájékozódó olvasók egy részét képviseli az illető, azokat, akik egyszerűen nem hajlandók eltűrni, hogy ne lapozzák át nap mint nap az oldalakat. A telefonáló számára nem magának az információnak a megszerzése az egyedüli fontos tényező, ő szereti kezébe venni az újságot, meg akarja érinteni a papírt, nem zavarja, ha nyomot hagy tenyerén a friss nyomdafesték.

Ugyanakkor jelen van mindennapjainkban és meghatározza a jövőt egy új generáció, a média szerepének egy teljesen újszerű felfogása, melynek a hír kapcsán elsősorban annak gyors megismerése, közösségi hálózatokon történő megosztása a fontos. Lapunk, s bizonyára a többi vajdasági magyar sajtótermék is igyekszik úgy építkezni, hogy miközben megtartja és kezébe adja a „hagyományok emberének” a nyomtatott kiadványt, addig megkísérli kielégíteni az elsősorban interneten tájékozódó – nem minden esetben fiatal – olvasó igényeit is.

Vitathatatlan, hogy a vajdasági magyar média jövőképének építésében a Magyar Nemzeti Tanácsnak rendkívül fontos szerep jutott. Alapítói jogainak gyakorlásával jelentős szerepet fejthet ki ennek a képnek a megfelelővé alakításában. Éppen ezért olvastam érdeklődve azt, hogy a nemzeti tanácsi választásokon legesélyesebbnek számító Magyar Összefogás programja miként viszonyul a tájékoztatás kérdéséhez. Amit fontosnak tartok, az az, hogy a jelent meghatározó említett kettősség fenntartása, illetve a mind a két irány fejlesztésére vonatkozó célok ott vannak a listán. A közösségépítő kisebbségi tájékoztatás csakis akképp tud továbbélni és fejlődni, ha teret ad a modern technológiák alkalmazásának, de nem szorítja háttérbe a bejáródott megjelenési módot sem, sőt, tartalmi és vizuális változásokat tud szavatolni mindkettő esetében. Fontos, hogy a felismerést hatékony megvalósítás kövesse.