2024. május 7., kedd

Stratégiai tervezésről, statisztikai adatkezelésről

A topolyai polgármester svédországi tapasztalatai

Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere 2014 januárja óta tagja a Szerbiai Községek és Városok Állandó Konferenciája huszonnégy tagú elnökségének. E társulást képviselve tizenhét tagú küldöttség a közelmúltban tett hat napos szakmai látogatást Svédországban. A  képzésfolyamatban a két ország rokontársulásai közötti tapasztalatcsere mellett az uniós csatlakozásra való felkészülés elméleti és gyakorlati lehetőségei szerepeltek.

A topolyai polgármester mellett a negyven éves múltra visszatekintő, minden szerbiai várost és községet tömörítő társulás küldöttségének tagja volt Niš, Kruševac, Valjevo, Novi Pazar, Leskovac, Paraćin, Pirot, Aleksandrovac, Beočin, Vračar és Mladenovac első embere is, akik két svéd önkormányzatot, a stockholmit és a huddinge-it felkeresve, első kézből szerezhettek információkat arról is, hogyan működik a svédországi társulás, miként ápolja kapcsolatait az unióval, hogyan kamatoztatják e kapcsolati szálak nyújtotta lehetőségeket az egyes svéd önkormányzatok. Mint azt Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere lapunknak nyilatkozva kifejtette:

– A svéd és a szerbiai társulást is ugyanaz a két fő cél vezérli: az egyik, hogy a községek, városok érdekeit képviselje a minisztériumok, az állam és az EU felé, a másik az információtovábbítás a felsőbb szintekről az önkormányzatok irányában, segítségnyújtás céljából. A két svéd önkormányzat vendégeként, a vendéglátó felek amellett, hogy ismertették velünk saját önkormányzataik működését, a társuláshoz való csatlakozás előnyeiről is szóltak, annak történetéről hallhattunk beszámolót, továbbá az uniós csatlakozás kapcsán mindenekelőtt a lobbizás jelentőségéről. Az Európai Unió szintjén is létezik társulás, amely az összes önkormányzatot magában foglalja. Előadóink kifejtették, az uniós társulás részeként, hogyan sikerülhet Svédországra és az ottani szükségletekre irányítani a figyelmet, majd az állam felől az egyes önkormányzatok felé továbbítani az eszközöket – nyilatkozta a polgármester, majd legmaradandóbb Svédországban szerzett tapasztalatai felőli érdeklődésünkre elmondta:

– A Svédországban végzett stratégiai tervezés folyamata, annak utóélete fogott meg a legjobban. Nálunk is készülnek stratégiai tervek, de úgy érzem, az indikátorokkal nem foglalkozunk annyit, amennyit a svédek. Az ottani gyakorlat megköveteli, hogy a tervkészítést követően, állandó jelleggel pontosan mérhető eredményeket mutassanak fel. Az ellenőrzés, a visszafelé történő információ kiemelten fontos. Nagyon jó felkészítést nyújtott a szakmai tanácskozássorozat a programozott, projektalapú költségvetés elkészítéséhez is, amely már 2015-re vonatkozóan nálunk is aktuális. Országunk önkormányzatainak jelenleg stratégiai terveket is ki kell dolgozniuk, legkevesebb hároméves terminusra vonatkozóan. Ebben a tekintetben is sok hasznos információval szolgált a szakmai tanácskozás – derült ki Kókai Mernyák Melinda válaszából.