2024. május 5., vasárnap

Svédország elismerte a palesztin államot

Svédország elismeri a palesztin államot – jelentette be csütörtökön Margot Wallström külügyminiszter.

Svédország az EU nyolcadik, de a közösség „régi” tagjai közül az első, amely elismeri a palesztin államiságot. Az unióhoz 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országok közül hét – köztük Magyarország – még a csatlakozást megelőzően elismerte a palesztin államot. Wallström szerint Stockholm döntése a palesztinok önrendelkezéshez való jogát erősíti meg. „Néhányan úgy vélik, túl korai a lépés, én azonban inkább attól tartok, hogy túl kései. Svédország azt reméli, mások is követik a példáját” – jegyezte meg.

Mahmúd Abbász palesztin elnök üdvözölte a lépést, „bátor és történelmi” tettnek nevezve azt. Szóvivőjén keresztül egyúttal arra szólította fel „a világ összes országát, amely még mindig vonakodik elismerni jogunkat egy független palesztin államra (...), hogy kövessék Svédország példáját”.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter ezzel szemben sajnálatosnak nevezte a döntést, amely szerinte a szélsőséges elemeket erősíti. Úgy vélte, ez „súlyos károkat okoz, és semmilyen haszna sincsen”. Szerinte a hasonló döntések a palesztin–izraeli béketárgyalásokon „megerősítik a palesztinok irreális követeléseit, és elhárítják a megegyezés lehetőségét”.

Washington már október elején, a Stefan Löfven kormányfő vezette kabinet tervének ismertetése kapcsán „idő előttinek” nevezte egy palesztin állam nemzetközi elismerését. A külügy szóvivője akkor megerősítette, hogy országa támogatja egy palesztin állam létrehozását, de csak egy Izrael részvételével folyó tárgyalásos békefolyamat eredményeként.

Októberben a brit parlament képviselői megszavaztak egy törvénytervezetet, amely ugyancsak elismerné a palesztin államiságot.Világszerte több mint 130 ország ismeri el a független Palesztinát. Az EU 28 tagállama közül Svédország és Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Bulgária, Románia, Málta és Ciprus nyilatkoztak erről.