2024. május 5., vasárnap

MagyarZó Pistike messéi

A Zacsek is jól kifogta, hogy mikor legyen beteg! Pont szerdán ment orvoshoz, hogy felírasson valamit a sajgó derekára, de olyan idegesen jött vissza az egészségházból, hogy azt se tudta, mi fáj jobban: a feje vagy a dereka. Azóta mérgében úgy szidja az orvosokat, mint anyósa a kormányt.

– Ne az orvosokat szidja, Zacsek, amiért sztrájkot hirdettek a tíz százalékos fizetéslevonás miatt, és minden szerdán csak sürgős esetekben látják el a betegeket – inté őt atata. – Legyen megértő velük szemben, és fájduljon meg a dereka inkább hétfőn vagy kedden. Vegye figyelembe az egészségügyiek érvelését, hogy miközben náluk az átlagkereset alig éri el a 44 ezret, a szintén közszférához tartozó villanygazdaságban 75 ezer az átlag. Felháborítónak tartják, hogy az EPS-ben a gépkocsivezetők többet keresnek, mint a doktorok.

– Ezt én se helyeslem, de akkor ne rajtam álljanak bosszút, hanem a kormánytagokon.

– Ezt meg hogy képzeli, Zacsek?

– Úgy, hogy hirdessék meg a sztrájkjukat úgy, hogy szerdánként nem fogadnak minisztereket vagy más magas funkcikat. Hadd üsse meg őket is a guta, mint engem a héten!

– Mindig mondom, hogy nem kell okvetlenül orvost nevelni a Pistinkből – okoskoda amama. – Szegény, végigszenvedi az ötéves egyetemet, aztán annyi lesz a fizetése, mint a villanyóra-leolvasónak általános iskolával. Jobban jár, ha benyomjuk a villanytelepre. Igazán kereshetnél valami „vezát” az EPS-ben Tegyula!

– Elment az eszed, Tematild? – idegeskede atata. – Tudhatnád, hogy az ilyen jól fizető állami cégekbe csak pártkönyvecskével lehet bejutni. És nagyon kell ismerni a politikai széljárást, mert most például csak a haladók rúghatnak labdába.

Kiég a biztosíték a villanypóznán, és két frissen felvett haladó kádert küldenek ki, hogy hozzák helyre a hibát. Fentről megszólítanak egy arra haladó idős asszonyt.

– Asszonyom! Feladná nekünk azt a piros drótot? – kiált le az egyik.

A néni lehajol, felveszi a drótot és odaadja a szerelőnek. Az odaszól a társának:

– Na látod, hogy nem lett semmi baja. Mondtam szépen, hogy ez a 0, te meg jössz itt a hülyeségeddel, hogy ez a fázis!

Ámde nemcsak a villanyszerelőknek kell ismerni a fázisokat meg a politikai széljárást, hanem a képviselőknek is. Különösen az olyan szavazások idején, mint amilyen a héten volt a tartományi képviselőházban.

– Hogy megváltoztak az idők! – bólogata a Zacsek. – Valamikor, ha valaki megszegte a párthűséget, nemcsak a pártból repült, hanem az állásából is. Mostanában meg úgy sétálgatnak át a képviselők egyik táborból a másikba, mint egyik kocsmából a másikba. Egyáltalán nem számít, hogy milyen listán kaptak mandátumot.

– Nem csak a képviselők váltogatják a kocsmákat, Zacsek zomzéd – kotnyeleskede amama. – A Takács szomszédról is azt mesélik, hogy amióta tönkrement a vállalkozása, ki se jön a büféből. A felesége már ott tart, hogy beadja a válópert. És mindig kikunyerálja az ivócimboráktól, hogy ők fizessék a rundót.

– Hová akar kilyukadni, Zacsek? – firtatá atata.

– Oda, hogy a tartományi kormány átalakításáról tartott hétfői szavazáson is igencsak furcsán alakultak az eredmények. A haladók azt állítják, hogy a demokraták lefizettek néhány poszlányikot, és így szereztek többséget. Például néhányan a Tadics-féle szocdemek közül is rájuk szavaztak. Nekem is gyanús a dolog, de viszont a haladóknak se hiszem egy szavát sem, mert közismert, hogy korábban ők vásároltak képviselőket szerte az országban, például Újvidéken is, amikor a várost bekebelezték. Ám a VMSZ magatartása is nagyon meglepett!

– Nem értem, mi volt abban meglepő? Csak nem képzeli, Zacsek, hogy a magyar képviselők is megvásárolhatók?!

– Ilyesmire álmomban sem gondolnék! Azon viszont komolyan megütköztem, hogy hátat fordítottak a tartományi partnereknek. Amiből egyenesen az következhet, hogy nem marad magyar a kormányban. Mostanában tényleg olyan zavarosak a viszonyok a báni palotában, hogy csillagjós legyen a talpán, aki eligazodik bennük.

– Csak magának zavaros, Zacsek, aki nem ért se a csillagokhoz, se a magas politikához. Honnan is tudhatná, hogy milyen titkos alkut kötöttek a politikusok egymással, ki mit kap, ki mit veszít, ha a pártja így szavaz, vagy úgy szavaz? Biztosan nem fogják a maga orrára kötni, hogy miért jó a VMSZ-nek, ha esetleg megbukik a Pajtics, és itt is a volt radik kerekednek felül? Olyan sakkjátszma ez, amelyben a kibicet nem kérdezik.

– Én már nem akarok kibicelni sem – legyinte a Zacsek. – Tőlem mattot is kaphatnak. Úgyis mind olyan huncutok a politikusok, mint az unokahúgom.

A körzeti rendelőbe új orvos érkezik. A Zacsek hugicájának nagyon megtetszik a csinos, nőtlen doktor, és mindenáron meg akar ismerkedni vele. Mivel nem talál jobb módot rá, elmegy hozzá és megvizsgáltatja magát.

– Hol fáj, kislány? – kérdi az orvos.

Mire a kislány:

– Ahol csak akarja, doktor úr!

PISTIKE, dörzsölt csillagjós és megértő kibic