2024. május 5., vasárnap

„Remélem nem kell választanunk Európa és Oroszország között”

Dačić: Szerbia nem hajthat végre gazdasági öngyilkosságot, határt kell szabni a nyomás előtt való behódolásnak

– Mindenképpen törekedni fogunk arra, mint azt az EBESZ szorgalmazza, hogy Ukrajna és Oroszország viszonya javuljon. Hogy a felek tartsák tiszteletben a fegyverszünetre vonatkozó megállapodást és közösen kezdjük el a békés tárgyalásokat. Ebből nem zárhatjuk ki a felek egyikét sem, vagyis fontos, hogy kapcsolatot tartsunk Moszkvával és Kijevvel is. Éppen ezért azt remélem, hogy Szerbia nem kerül abba a helyzetbe, hogy az Európai Unió és Oroszország között kell választania – emelte ki Ivica Dačić, külügyminiszter sajtótájékoztatóján. Folytatta: – Az Európai Uniós tagság Szerbia stratégiai célja, ugyanis az ország az EU politikai, földrajzi, gazdasági térségének része. Ugyanakkor hajlandó az Európai Közösség társadalmi értékeivel összehangolt társadalmi értékek felállítására. De bízunk abban, hogy nem kell választanunk a stratégiai célunk, illetve azon szándékunk között miszerint folytatni szeretnénk a jó kapcsolataink ápolását Oroszországgal és más, EU-n kívüli országokkal, mint amilyen az Egyesült Arab Emirátusok, vagy Kína. Számos kötelezettségei vannak Szerbiának az EU-csatlakozási folyamatban. Az európai elvárások mentén végezzük az ország külpolitikájának összehangolását. Egyes fejezeteket még meg sem nyitottunk a tárgyalási folyamatokban. Ugyanakkor határt kell szabni, hogy Szerbia meddig hajlandó engedni, illetve meddig hajlandó behódolni a nyomásoknak. Szerbiát számos érdek köti Oroszországhoz. Egyrészt a hosszú hagyományra visszatekintő barátság, másrészt pedig Szerbia nem hajthat végre gazdasági öngyilkosságot, miközben nem számíthat senkitől sem támogatásra. Nem kívánunk semmilyen kísérlet részévé válni, hanem fenn szeretnénk tartani a jó kapcsolatot az EU-val is és Oroszországgal, valamint Ukrajnával, de az Egyesült Államokkal is – mondta a külügyminiszter.

Sanda Rašković-Ivić a Szerbiai Demokrata Párt elnöke szerint a szerb kormány csupán ámítja a polgárokat az EU feltételeivel és kihangsúlyozta, hogy Szerbia nem vezethet be szankciókat Oroszország ellen.

– A szerb kormányfőtől és Szerbia egyéb tisztségviselőitől hallott kijelentések, miszerint az ország sohasem változtatja meg Oroszországhoz fűződő viszonyát és nem vezet be szankciókat ellene, irgalmatlan hazugság – mondta az SZDP elnöke.

Véleménye szerint Szerbia már tett önmaga kárára lépéseket, ugyanis nem él az Oroszországba történő kivitel növelésének lehetőségével, valamint megegyezést kötött Pristinával Brüsszelben. Hozzátette, hogy az EU-ba való tagfeltétel követelménye az EU-s és a szerbiai külpolitika teljes összehangolása és Koszovó formális elismerése.