2024. május 5., vasárnap

Tartós és kiszámítható intézkedéseket várnak

Adán a népesedésről tanácskoztak a nagycsaládos szövetség szervezésében

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (Vancsesz) szervezésében szombaton az időszerű népesedési kérdésekről és azok támogatásáról tanácskoztak Adán, a szövetség székházában. A szervezők nevében Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, köztük Csikós Lászlót, a munkaügyi, foglalkoztatási és a szociálpolitikai minisztérium államtitkárát, dr. Ana Gavrilović nyugalmazott egyetemi tanárt, a Szerb Tudományos Akadémia népességkutató bizottságának a tagját, Ada község önkormányzatának tisztségviselőjét, valamint több vajdasági nagycsaládos egyesület képviselőjét. Krizsán Vilmos elmondta, hogy a tanácskozást azért rendezték meg, hogy felhívják a figyelmet a népesedési kérdésekre a köztársasági, a tartományi és önkormányzati intézményekben.

– Vannak olyan kérdések, amelyeket újra napirendre kell tűzni, vannak olyan dokumentumok, amelyeket újra kell értékelni, hogy lássuk, meddig jutottunk – magyarázta Krizsán Vilmos. – Ezek között szerepel a köztársasági születésserkentő stratégia, a tartományi népesedési program megvalósulása, a helyi önkormányzatoknál az eddig megszületett akciótervek és intézkedések megvalósulása. A Magyar Nemzeti Tanács is elfogadott egy népesedési akciótervet, amelynek megvalósítását az elmúlt évben kezdtünk el. Ennek eredményeként a helyi önkormányzatok java része is meghozta a saját akciótervét, és intézkedéseket foganatosított. A nagycsaládosok és a képviselőik azt szeretnék, ha ezek az intézkedések tartósak és kiszámíthatóak lennének. Olyanok, amelyre a családok hosszabb távon számíthatnak, hiszen tulajdonképpen ez teremtené meg a feltételeket, hogy több gyereket is vállaljanak – nyilatkozta a szövetség elnöke.

Az országos demográfiai helyzetről szólva Csikós László államtitkár elmondta, hogy a népszaporulat Szerbiában a nulla alatt van. Egyedül Belgrádban és Újvidéken növekszik a lakosság száma, de nem a népesedés miatt, hanem mert odaköltöznek a lakosok az ország más részeiből.

– Ezért nincs gyerek, aki óvodába járjon, és iskolai tagozatok megnyitása is kérdésessé válik. Sőt, az idén már az egyetemi karokon is sok állami finanszírozású szabad hely maradt. Ezen nagyon gyorsan változtatni kell, és a nagycsaládosok azok, akik jó példájukkal, vállalásukkal és a gyermekek nevelésével példát mutatnak mindenkinek, hogy ilyen nehéz körülmények között is lehet több gyermeket vállalni, eltartani és iskoláztatni – közölte az államtitkár, aki hozzátette, hogy a szerb állam is tervez lépéseket a népesség növekedésének érdekében: – Nem szeretnénk ezt klasszikus szociális intézkedésekkel javítani, hanem olyan környezetet teremteni, ami ezt elősegíti. A kismamáknak a munkavédelmi és munkavállalási törvény biztosítja a lehetőséget a csökkentett munkaidőre addig, amíg gyermeküket szoptatják. Az óvodai és az előkészítői tagozatokon ingyenes a harmadik és negyedik gyermek elhelyezése. Aztán a harmadik és negyedik gyermek számára az iskolai felszerelés biztosítása, valamint kedvezményekhez juttatni a kismamákat a személyszállításban és más egyebekben. Illetve, lehetőség szerint egy jó családtámogatói rendszert kell létrehoznunk, mert csak akkor tudunk megmaradni – nyilatkozta Csikós László. Elmondta, hogy ezeknek az intézkedéseknek a bevezetése folyamatban van, és egyelőre a törvényeket nem kell módosítani, habár a gyermekvédelemről egy új törvénytervezet készül, ennek az elfogadása a közvita után valamikor a jövő évben várható.