2024. május 5., vasárnap

Felújították a csantavéri egészségházat

Megjavították a tetőt, az ablakokat – Két hét múlva befejeződik a mentőállomás felújítása is

A felújított csantavéri egészségház épületébe látogatott el tegnap Maglai Jenő polgármester és Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke. Az egészségházat, ami egészségügyi állomásként a nap huszonnégy órájában a polgárok rendelkezésére áll, 4 680 000 dinárból újították fel. Megjavították a tetőt, a fűtést, bemeszelték az épületet, lecserélték a nyílászárókat. Jövőre csak kisebb munkálatokat kell elvégezniük ahhoz, hogy az épület teljes egészében megfeleljen az elvárásoknak és előírásoknak.

– Az épület felújítását a városi költségvetésből fedeztük. A bajmoki és a csantavéri a két legnagyobb egészségház a város területén, jövőre folytatjuk az egészségházak felújítását, illetve a költségvetés módosításának köszönhetően 4 mentőautót vásárolunk – mondta a polgármester.

Húsz mentőautó

A Szabadkai Egészségháznak összesen húsz mentőautója van, s mint azt az igazgatónő kiemelte, nincs mindegyik használható állapotban, ezért törekszenek arra, hogy minden évben vásároljanak egy újat, amivel tulajdonképpen az állapotfenntartást tudják csak elérni. Nyilatkozata szerint a mintegy húsz rohamkocsi körülbelül fedi az igényeket, amennyiben mindegyik üzemképes.

Dr. Mila Bogdanović Dujmić, a Szabadkai Egészségház igazgatónője a tegnapi találkozón kiemelte, a városnak összesen 28 egészségháza van, 15 a városban, 13 pedig a peremvárosi településeken, azzal, hogy a bajmoki és a csantavéri egészségügyi állomásnak számít, hiszen több mint hétezer polgárt látnak el. A csantavéri egészségházhoz tartozik Visnyevác és Dusanovó lakossága is, összesen több mint 4000 polgár.

– A csantavéri rendelőben két orvos fogadja a pácienseket délelőtt és kettő délután, van gyermekorvosunk és fogorvosunk is. Az éjjeli ügyeletkor a mentőszolgálat orvosa, egy technikus és egy sofőr tart ügyeletet, tehát a polgárokat a nap bármely szakában el tudjuk látni. Tavaly a bajmoki, az idén pedig a csantavéri egészségházat újítottuk fel. Ma ez a két állomás olyan állapotban van, mint amilyenben minden egészségházunknak lennie kellene, ami megfelel a feltételeknek, és ahol nyugodt szívvel kezdhetjük majd meg az akkreditációs folyamatot is, amely vár ránk – mondta.

Csantavéren egyébként a 4. Dózsa utcára került aszfalt, 3 700 000 dinárba kerültek a munkálatok, a polgármester pedig hozzátette, jövőre további két-három utcát rendeznének a településen.

Két hét múlva költözik a mentőállomás

A mentőszolgálat székhelyén több mint egy hónapja zajlanak az épület felújítási munkálatai. Mint azt az igazgatónő kiemelte, egy ilyen régi épület esetében a munkálatok végzése közben szembesülni kell további problémákkal, ezért késnek a felújítással. Terveik szerint két héten belül befejeződik az építkezés, és a mentőszolgálat visszaköltözhet eredeti helyére, a Petőfi Sándor utcába. Addig azonban a sürgős eseteket továbbra is a Gyermekgyógyászati rendelő és a Női klinika székhelyén fogadják.