2024. május 5., vasárnap

Nincs téli pihenő a focistáknak

Adán közel hatvan gyerek edz és játszik a két utánpótláscsapatban

Az adai AFK Labdarúgóklubban az elkövetkező években kizárólag az utánpótlás-neveléssel kívánnak foglalkozni, miután ősszel a felnőttcsapat játékoshiány miatt megszűnt. A klubban jelenleg Budai Zoltán és Árok Attila edző vezetésével két utánpótláscsapat működik, amelyekben csaknem hatvan gyerek játszik és edz az 1999-estől a 2005-ös korosztályig. A csapatoknak nincs téli pihenő. Árok Attila edző irányításával a fiatalabbak, a 2004/2005-ös korosztályhoz tartozó huszonegy játékost számláló csapat az őszi idényben a Fudbal 7 ligában játszott, ahol a negyedik helyen végeztek négy győzelemmel, három vereséggel és egy döntetlennel. November végétől már a szabadkai Multiplex Arénában műfüves pályán játszanak a Mini Maxi Ligában. Az ősszel emellett két tornán is szerepeltek, Tiszahegyesen és a romániai Aradon. Az idősebbekből álló pionírcsapat Budai Zoltán edző vezetésével az őszi idényben a tizenkét csapatos, korosztályos Tisza Menti Ligában játszott, ahol a harmadik helyen végeztek. Az edző augusztusban vette át a pionírcsapat irányítását, amely szerinte az őszi idényben tűrhetően szerepelt, de tavaszra szeretne még jobb eredményt elérni velük.
– Az őszi szezonban tizenegy mérkőzést játszottunk le. Hat győzelem, három döntetlen és két vereség a mérlegünk. Az egyik vereséget játék nélkül szenvedtük el a magyarkanizsai Potisje ellen, mivel a klub nem fizette ki a járandóságot a szövetségnek, amely emiatt egy hétre eltiltotta az AFK minden csapatát a bajnoki szerepléstől. A másik mérkőzést 4:2-es arányban az utolsó fordulóban veszítettük el a moholi Bácska ellen, amelynek jó a csapata, tavaly is ők nyerték meg a ligát. Az őszi idényben a harmadik helyen végeztünk, a moholi Bácska és a magyarkanizsai Potisje előzött meg bennünket – közölte Budai Zoltán, aki elvárja a rendszeres és kemény munkát a játékosoktól, akik öt korosztályhoz tartoznak, az 1999-estől a 2003-asig. A ligában ugyanis játékoshiány miatt engedélyezett három 1999-es korosztályú, vagyis elsős középiskolás játékos szerepeltetése is az első felállításban.

– Adán van öt 1999-es játékos, közülük három játszhat. Mivel az AFK-ban nincs újonccsapat, így a tizenkét-tizenhárom éves gyerekekkel is pótolnom kell az együttest, amelyben játszanak is. Közöttük van három-négy játékos, aki a tudása alapján befér a csapatba. Jelenleg harminckét gyermekem van, közülük huszonnégy-huszonöt többé-kevésbé rendszeresen jár edzésekre. A csapat összeállításánál van miből válogatni, hiszen tizenöt-tizenhat gyerek kellő színvonalat képvisel. A többivel sincs gond, csak sokat kell egyénileg labdával dolgozniuk, hogy a labdaérzékük és a labdakezelési technikájuk fejlődjön. Az edzéseken rengeteget dolgozunk labdával, sok egyéni labdagyakorlat van. A feltételek megvannak, van labda és szabad a pálya is, mert nincs első csapat. Folyamatosan dolgozunk, a mérkőzés mellett heti három-négy edzést tartok. A klub elintézte, hogy az adai sportcsarnokban edzhetünk heti kétszer, az iskolai szünet alatt pedig akár három-négy alkalommal is. Január végén megkezdjük a felkészülést a tavaszi idényre, amelyben még jobb eredményt szeretnénk elérni. A bajnoki szereplés során az eredmény is számít, de főként a minőségbeli változás a fontos. Már sok gyereknél látok fejlődést, de ezt még lehet fokozni. Adán az utóbbi tizenöt évben elhanyagolták az utánpótlás-nevelést, most ezen próbálunk változtatni – nyilatkozta Budai Zoltán.
A 2004/2005-ös csapat: Čedomir Aksin, Bognár Tamás, Kiss Márk, Krizsán Ákos, Orcsik Gergő, Bojan Crnojlović, Mészáros István, Nagy Krisztofer, Pámer Dávid, Antonio Preda, Bálind Kolozs, Gyarmat Adrián, Györe Mike, Györe Chris, Petrics Máté, Nagypál Ádám, Ersem Gasi, Szabó Szilárd, Kaszás Krisztián, Bosnyák Balázs.
A pionírcsapat: Ivan Somborac, Megyeri István, Bernáth Antal, Füstös Krisztián, Sárközi Róbert, Bicskei Szabolcs, Szabó Attila, Lukács Kristóf, Peđa Stepančev, Matija Maluckov, Kristian Preda, Horváth Krisztián, Rica István, Miloš Mandarić, Dario Somborac, Bukta Tibor, Orcsik Gábor, Tóth Krisztián, Csonka Bence, Mikus Ákos, Krizsán Viktor, Budai Zoltán, Kocsis Tamás, Vince Dániel, Laza Goran, Kiss Dévid, Lukács Henrik, Szabó Szabolcs, Mihalek Bálint, Aleksa Rakić, Pámer Bence, Gyarmat István.