2024. május 5., vasárnap

Tízéves mélyponton a dinár árfolyama

A hazai valuta további alakulásán az Európai Központi Bank havi hatvanmilliárd eurója sem lendít

A tavalyi év eleje óta a dinár teljes kilenc dinárral gyengült az euróval szemben, a jelenlegi, 123,46 dináros árfolyam pedig az elmúlt tíz év leggyengébb állása. A dinár árfolyamának további alakulásán az Európai Központi Bank (EKB) múlt heti bejelentése sem lendít, mely szerint 2016 szeptemberéig havonta 60 milliárd euró értékű kötvényt vásárolnának fel – nyilatkozták a szerbiai gazdasági szakemberek.

Vladimir Gligorov gazdasági szakértő szerint az EU-s pénzintézet lépése nem lesz különösebb hatással a szerbiai valuta állapotára, hiszen a hazai export leginkább Európa és a szomszédos országok felé orientálódik. De a dinár erősödését – teszi hozzá – leginkább a nagyobb hazai beruházások idéznék elő, azokból pedig jelenleg nincs sok. Több sem lesz, egészen addig, ameddig az állam nem hajtja végre a szükséges magánosításokat – mondta Gligorov.

Dejan Šoškić közgazdász, volt bankkormányzó úgy véli, hogy a dinár gyengülésére gyakorolt nyomások akár kisebbek is lehetnek az elkövetkező időszakban, éppen az Európai Központi Bank említett intézkedésének köszönhetően. Kifejtette: az EKB új pénzügyi programja, mely szerint nagy mennyiségű pénzt ömleszt a gazdaságba, az euró gyengülését idézheti elő a többi vezető valutával szemben, és emiatt a dinárra nehezedő nyomás némileg csökkenhet.

– Az euróalapú kölcsönök is kedvezőbbek lehetnek majd emiatt Szerbiában – hangsúlyozta Šoškić.

Milojko Arsić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának professzora úgy gondolja, hogy a dinár árfolyama az elkövetkező időszakban nemigen fog változni. Valószínű, hogy lassul majd a dinárnak a többi valutához viszonyított értékvesztése, de az is megeshet, hogy a dinár is erősödni kezd. Ha erre sor kerülne, a Szerbiai Nemzeti Banknak lépnie kell, mert a dinár erősödése nem tesz jót a kivitelnek.

– Az Európai Központi Bank szóban forgó lépéséről már egy ideje tud a pénzügyi világ, így az intézkedés lehetséges hatásait már előzőleg beleszámították az árfolyamba. Ezért nem fog számottevően gyengülni az euró sem a dollárral, sem a frankkal szemben – magyarázta a professzor.

A Szerbiai Nemzeti Bank szerint a közeljövőben kiegyensúlyozott marad a dinár árfolyama a pénzügyi piacon, egyrészt az országban bejelentett megszorító gazdasági intézkedések, másrészt pedig a Nemzetközi Valutaalappal megkötött megállapodásnak köszönhetően. A jegybank szerint a jelenlegi valutagyengülés azért következett be, mivel a külföldi importőröknek leginkább euróban és dollárban fizettek az áruért, szolgáltatásokért.