2024. május 5., vasárnap

Az igazgató munkáját bírálták

A Stadion Kommunális Közvállalat igazgatóját és a vállalatot lejárató nyílt levél jelent meg egy portálon – A „munkások” által aláírt szöveg írói egyelőre ismeretlenek

A gradsubotica.co.rs portálon jelent meg, majd néhány órával később már nem volt olvasható az a nyílt levél, amelyet állítólag a Stadion Kommunális Közvállalat alkalmazottai juttattak el a médiumokhoz. A nyílt levélben – amelyet név nélkül, csak annyi aláírással láttak el: a közvállalat munkásai – az igazgató, Tóth Róbert munkájának hiányosságaira hívták fel a figyelmet. Kiemelték, mivel a polgármester többszöri megkeresésre sem volt hajlandó fogadni őket, kénytelenek voltak a közvéleményhez fordulni. A levélre közleményben reagált a Stadion KKV.

Állításaikról a bizonyítékokat elmondásuk szerint postán eljuttatták Maglai Jenő polgármesterhez.

Azt mondják, a törvény ellenére, az elmúlt időszakban három új alkalmazottat is felvettek a Stadion Közvállalatba, nem már meglévő munkahelyekre, hanem teljesen új pozíciókra. A nyílt levélben arról is beszélnek, hogy a közvállalat soha sem volt ennyire rossz anyagi helyzetben, mint most, és hogy az igazgató 200 000 dináros mobiltelefon-számláját a vállalat fizeti. Emellett stimulációkat is kifizettek, amit szintén nem engedélyez a törvény, s ennek köszönhetően egyesek az 50 000 dináros fizetésük mellé további 35 000 dinár prémiumot kaptak. Kiemelik, ráadásul egy olyan személynek is fizettek ilyen juttatást, aki az előző hónap egészét betegszabadságon töltötte.

A Stadion munkásai nem kérik a vállalat igazgatójának leváltását a polgármestertől, csupán annyit, tegyen rendet a vállalatban, lépjen közbe, még mielőtt az teljesen a tönk szélére kerül.

A Stadion Kommunális Közvállalat közleményben tagadja mindazt, amivel a szövegben vádolják az igazgatót és a vállalatot. 

Az első és legfontosabb tény, hogy ez a levél mögött nem a Stadion KKV alkalmazottai állnak, s minderről tanúskodnak a szakszervezet által gyűjtött aláírások, amelyekkel az alkalmazottak kijelentik, nem értenek egyet a levél tartalmával.

„Ami a felvett munkaerőt illeti, időskori nyugdíjba vonult három alkalmazottunk. A törvényekkel összhangban egy munkást vettünk fel egy másik közvállalatból, aki a műszaki igazgatói posztra érkezett, ahonnan az előző nyugdíjba vonult. Mivel a közvállalat a Városi Tanács döntésével összhangban további két épületről kell hogy gondoskodjon, mégpedig a lőtérről és a Városi Stadionról a KKV két személyt alkalmazott meghatározott időre, szintén a törvényekkel összhangban.  A munkások alkalmazása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ne csökkenjen a szolgáltatásaink minősége.

Ami a stimulációkat illeti, a Stadion KKV és az igazgató álláspontja is az, hogy díjazni kell azokat az alkalmazottakat, akik segítik a vállalat fejlődését. Egyetlen egy alkalmazott sem kapott 35 000 dináros stimulációt. A vállalat álláspontja az is, hogy amennyiben egy személy egy hónapig betegszabadságon volt, ám a következő hónapban megérdemli a prémiumot, meg is kaphatja azt.

Ami az igazgató mobiltelefon-számláját illeti, igaz, hogy 2014 szeptemberére áfával együtt 304 822,55 dináros számlát küldött ki a szolgáltató. A számla kézbesítését követően azonnal reklamált a cég, ezt el is fogadta a Szerbiai Telekom, és erről írásos bizonyítékok is rendelkezésre állnak. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az igazgató telefonszámlájának összege soha nem haladja meg a 4000 dinárt.

A Stadion KKV szakszervezetének elnöke, Dušan Štrbac is meglepetten olvasta a nyílt levelet, amelyről semmit sem tudott. Az alkalmazottak az ő kezdeményezésére aláírtak egy dokumentumot, amellyel kijelentik, hogy nem értenek egyet a gradsubotica.co.rs portálon megjelent szöveggel, hogy azt nem a vállalatban dolgozók írták, hanem valakik, akik ártani szeretnének a vállalatnak, amely a mostani igazgató kinevezése óta jobb eredményeket ér el, és takarékos, nem úgy, mint az előző vezetőség alatt.

„Amennyiben reálisan áttekintik a fenn említett vádakat és magyarázatunkat, könnyen megállapítható, hogy a nyílt levél szerzője hazug, az pedig tendenciózus, felfújt és nem ellenőrzött állításokat tartalmaz” – áll a vállalat közleményében.