2024. május 5., vasárnap

A vászon hatalmába kerítette a fővárost

A The goodbye girl (Hölgyem, Isten áldja) című film Oszkár-díjasa lesz a belgrádi filmfesztivál tiszteletbeli belgrádi győztese

Milena Dravić színésznő és Aleksandar Sokurov rendező kapta a 43. Fest belgrádi filmfesztivál idei Beogradski Pobednik (Belgrádi Győztes) elismerést, amit a Fest zsűrije a filmművészethez való kiemelkedő hozzájárulásért oszt ki. Ugyanakkor Richard Dreyfuss, amerikai Oscar-díjas színész, aki a belgrádi fesztivál alatt Belgrádban vendégeskedik, megkapta a Tiszteletbeli Belgrádi Győztes elismerést. A 43. Fest péntek esti ünnepélyes megnyitóját követően a belgrádi Száva Központban, a film kedvelői egy héten keresztül több, mint 240 vetítést követhet le több helyszínen, amely során számos hazai és külföldi film szerepel műsoron minden műfajban. Ez idő alatt ugyanakkor számos hazai és külföldi színészt, illetve rendezőt lát vendégül a fesztivál.

A 43. Fest ünnepélyes megnyitóját a fesztivál múltjának rövid áttekintésével kezdték, olyan jeleneteket válogattak össze, amely megmutatta, hogy a majd 45 év alatt milyen nevezetességek, milyen nagy filmek és rendezők vettek részt a belgrádi fesztiválon. Az idén sem lesz másként, sőt a régió egyik legnagyobb filmfesztiváljának számít a belgrádi, erre mutatott rá Neda Arnerić, a filmfesztivál főprogramjának zsűrielnöke is, aki kiemelte, büszkeséggel tölti el, hogy ennyi év után a belgrádi a versenyfesztiválok közé nőtte ki magát. Miljenko Jergović, a hazai filmeket bíráló zsűri elnöke ugyanakkor rámutatott, hogy 12 olyan film kerül bemutatásra az elkövetkező egy hét alatt, amelyek az elmúlt egy évben születtek.

-- Soha nem volt olyan könnyű filmet készíteni, mint most. Műszaki szempontból. Ugyanakkor minden más szempontból, soha nem volt olyan nehéz a filmkészítés, mint most – mutatott rá Jergović, majd hozzátette: -- Ilyen nehéz anyagi nehézségek mellett, hogy lehetséges, hogy egy év alatt 12 film készüljön Szerbiában? Ez egy olyan teljesítmény, mint amit a hetvenes éveben tapasztaltunk a partizán filmekkel – mutatott rá.

A megnyitón került sor a fesztivál elismeréseinek kiosztására. Az elismeréssel járó szobrot az idén Milena Dravić és Aleksandar Sokurov vihetett el. Milena Dravićot, aki 50 éve áll a film és a színház szolgálatában, hatalmas taps fogadta, aki színpadra lépése után, az izgalomtól, valamit talán a rossz megvilágítástól egy lépcsőfoknyit esett. Felállt, majd tréfásan hozzátette: -- Olyan volt a fogadtatásom, mint Madonnának néhány nappal ezelőtt.

Majd kiemelte, nagy jelentőséggel bír számára a fesztivál megnyitója és megtiszteltetés számára ez az elismerés. A házigazdák által feltett kérdésre, miszerint számolja-e a munkássága alatt kapott díjakat, csak annyit mondott: -- A megélt éveimet számolom, Iva, a csodálatos kislányom éveit és azokat az órákat, amit a hátralevő életemben a csodálatos férjemmel, Dragannal tölthetek.

A színésznőnek az elismerést Jugoslav Pantelić, a fesztivál művészeti igazgatója adta át, aki a Film asszonyának nevezte a színésznőt.

Aleksandar Sokurov oroszul köszöntötte a közönséget. Megköszönte az elismerést és mint kiemelte, a megértést is.

-- Ma nehéz megérteni másokat, és minden nappal egyre nehezebb ez, ezért köszönet ezért ennek a fesztiválnak – mondta.

A kis szobrot a rendezőnek Vladan Vukosavljević, Belgrád város művelődési titkára adta át, aki alkalmi beszédében elmondta, aki legalább csak egy olyan filmet látott, amit Sokurov rendezett, máris jobb emberré vált. És ha ez egy művész küldetése, akkor ez a rendező eleget tett ennek a küldetésnek.

A fesztivál végül Siniša Mali, Belgrád polgármestere nyitotta meg, aki nyitóbeszédében kiemelte, az elmúlt 42 év alatt a fesztivál évről évre varázslatot hoz a fővárosba, hiszen számos nagy művészt látott vendégül ezek az évek alatt. A filmfesztivál Belgrád személyi dokumentumává vált és nevezetességévé, amit az egy hét alatt külföldről érkező vendégek, hírnökként visznek magukkal a világba. Majd a hétvégén vendégül látta Richard Dreyfuss színészt, akinek kifejezte reményét, arra számít, hogy az amerikai színész a fesztivál nagykövete lesz a világban. Dreyfuss nem ugyanakkor elmondta, minden alkalommal, amikor Kelet-Európába érkezik, otthon érzi magát, ezúttal is így van, ezért a hétvégéig Szerbiában tölti idejét.

A 43. Festet a Saint Laurent című filmmel nyitották meg, amely Saint Laurent, híres divattervező életéről szól. Azóta viszont a hétvégén a közönség láthatta már többek között a Senki gyermeke (Ničije dete) című haza filmet, a 71 angol, illetve a Fehér Isten magyar filmet. Hétfőn a legjobb színészi alakításért Arany globusz díjas Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című filmet, illetve a legjobb rendezésért Ezüst medve díjas Alekseya Trypitsyna postás fehér éjszakái című orosz filmet vetítették. Míg kedden a hazai filmek közül az Enklava címűt tekintheti meg a közönség, a fő versenyfilmek közül pedig a Főnix (Phoenix) című német filmet, míg a Panorama kategóriában este a Vágás (Kesik) francia, német, olasz, orosz kooprodukciót, utána pedig az Escobar: Elveszett paradicsom (Escobar: Paradise Lost) című francia, spanyol, belga film tekinthető meg.