2024. május 5., vasárnap

Életformák, szokások

Néprajzi fotókiállítás nyílt a Kishegyesi Könyvtárban – Megörökített pillanatok az ezredforduló tájékáról

A hétvégén a Kishegyesi Könyvtárban került sor dr. Szőke Anna: Életformák, szokások című kiállításának megnyitójára. A kiállított képek az ezredforduló tájékán készültek, és a változó világot próbálták megörökíteni. A fényképeket Burján Anikó fényképész készítette dr. Szőke ötletei alapján.

A kiállításmegnyitót megelőzően dr. Szőke arról számolt be, hogy néprajzosként próbálta megtalálni a falu jellegzetes, de múlandó pillanatait, eseményeit.

– A néprajzos szemével szemlélem a mindennapjainkat, és itt olyan életformák és szokások peregnek a szemem előtt, amik igen-igen múlandók. Tizenöt évvel ezelőtt még megvoltak, de ma már nem bukkanunk rá ezekre a jelenetekre, történésekre. Azt is bemutatjuk, hogy az ember hogyan tud megélni különböző körülmények között, milyen életformát alakít ki. Például a Tóth Józsefről készült fotók pontosan erről tanúskodnak, hiszen egy sajátságos életvitelt kellett kialakítania, mivel fizikailag sérült volt, mégis a falu emblematikus figurája volt évtizedeken keresztül. A mezőgazdaság is meghatározó téma a képeken, akárcsak a szokásvilág. Pl. eltűnőben van a lakodalmak várása, megfigyelése – mondta el dr. Szőke, majd arról is szólt, hogy a képek elkészítéséhez nagyon sok utánajárásra volt szükség. Ötletei nyomán Burján Anikó fényképész nagyszerűen megörökítette a pillanatokat majd közölte, hogy a jövőben külön kutatást fog alapozni ezekre a képekre. Azt is megtudtuk, hogy a képek 2000 és 2010 között készültek.

A kiállítás megnyitóját követően dr. Szőke Anna minden jelenlévőt a kiállítás képanyagából összeállított albummal ajándékozott meg. Az esemény beszélgetéssel zárult.