2024. május 5., vasárnap

Konzuli fogadónap volt Bácsfeketehegyen

Egész Vajdaságban töretlen az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt – Ezúttal közel száz személy adta át a kérelmét

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa tegnap a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartott kihelyezett konzuli fogadónapot. A magyar állampolgárságot kérvényező polgárokat dr. Menyhárt Attila konzul és a konzulátus munkatársai fogadták.

Dr. Menyhárt arról számolt be a médiának, hogy azért tartanak kihelyezett konzuli fogadónapokat, mert így próbálnak segíteni azoknak a családoknak, amelyeknek anyagilag nagyon megterhelő lenne Szabadkára utazni.

– Azoknak igyekszünk segíteni, akik megélhetési problémákkal küszködnek. Nem szeretnénk, hogy hátrányt szenvedjenek azért, mert magyar állampolgárok akarnak lenni, de nem utazhatnak be Szabadkára – hangoztatta a konzul, majd arról is beszámolt, hogy töretlen az érdeklődés az egyszerűsített honosítási eljárás iránt.

–  Az egyszerűsített honosítási eljárás 2011 januárjában kezdődött, vagyis már négy éve tart. A lendület hullámzó, ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy továbbra is nagyon sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság iránt. Ezt örömmel vesszük. Világszerte közel 700 ezren adták be a kérelmüket, ebből Vajdaságban több tízezren – mondta dr. Menyhárt. Meglátása szerint sokan még mindig nem tudják, hogy a magyar állampolgárság elnyerésének két fontos alapfeltétele van: Magyarország (történelmi) területén született felmenőkkel kell rendelkezni és középszinten kell beszélni magyarul. A konzul fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy 2-3 hónap alatt nem lehet megtanulni magyarul, és a nyelvtudást szigorúan ellenőrzik.

A bácsfeketehegyi fogadónap volt a 12. Kishegyes község területén, számolt be Linka B. Gabriella, a szabadkai CMH iroda kishegyesi kirendeltségének munkatársa. Az érdeklődés ezúttal sem maradt el.

– Mint mindig, ez alkalommal is nagyon nagy volt az érdeklődés a kihelyezett konzuli fogadónap iránt, épp ezért a jövőben további fogadónapokat kell szerveznünk. Mondhatni, hogy pillanatok alatt össze lehet szedni a jelentkezőket, ma összesen 92 ügyfelünk volt. Sokan kivárták ezt a lehetőséget, hogy ne kelljen utazniuk, de a község terültén sok az idős és beteg személy. Pont az ő számukra szerveztük ezt – mondta el Linka.

A kihelyezett konzuli fogadónapnak ezúttal is a Kultúrotthon biztosított helyszínt. A házigazda szerepét betöltő Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy a falu központjában működő intézmény arra szolgál, hogy kielégítse a közösség minden igényét. Pál arról is szólt, hogy a kihelyezett konzuli fogadónapok iránti töretlen érdeklődés azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösségnek igénye van a kettős állampolgárság iránt. Véleménye szerint ez mindenféleképp erősíti a közösséget.