2024. május 5., vasárnap

Aggasztó a szíriai egészségügyi helyzet

Rendkívül aggasztónak tartja a több mint négy éve tartó polgárháború miatt Szíriában kialakult egészségügyi helyzetet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és arra figyelmeztetett, hogy segélyprogramjait forráshiány fenyegeti.

Ala Alvan, a WHO közel-keleti regionális igazgatója az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban szerdán egy konferencia alkalmával az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a szíriai fejlemények szörnyű hatással vannak a közegészségre a közel-keleti országban, és minden egészségügyi programot hátrányosan befolyásolnak.

A legfőbb probléma az, hogy a szíriai lakosság jelentős része nehezen érhető el, s így az alapvető egészségügyi ellátása is nehézkes, például a védőoltások beadása vagy az ivóvíz kiosztása - tette hozzá Alvan.

A szervezet munkatársa azt is elmondta, hogy az erőszak sújtotta Irakban ugyancsak veszélyes a helyzet. A WHO előző nap jelentette be, hogy ott több mint ötmillió embernek van szüksége egészségügyi ellátásra.

A WHO februárban egymilliárd dollárnyi értékű segélyfelhívást tett közzé, hogy több millió ember alapvető egészségügyi ellátását biztosíthassa Szíriában, Irakban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban. Ennek az összegnek több mint felét - 687 millió dollárt - kizárólag a szíriai helyzet enyhítésére fordítaná a világszervezet.

Az ENSZ becslései szerint több mint 215 ezer halálos áldozatot szedő és a lakosság több mint felét otthonának elhagyására késztető szíriai polgárháború múlt vasárnap az ötödik évébe lépett, s egyelőre semmi remény a konfliktus rendezésére.