2024. május 5., vasárnap

Bocsánatot kért az eltiltott olimpiai bajnok úszó

Nyilvánosan kért bocsánatot a 400 méteres férfi gyorsúszás pekingi olimpiai bajnoka, a dél-koreai Park Te Hvan, akit hétfőn másfél évre tiltott el doppingolás miatt a nemzetközi szövetség (FINA).

A könnyes szemmel nyilatkozó, hazájában nagy népszerűségnek örvendő úszó úgy fogalmazott egy szöuli sajtótájékoztatón, hogy pokol volt az élete az elmúlt hónapokban. Megemlítette még többek között, hogy amikor először hallott a pozitív eredményről, biztosra vette, hogy valahol tévedés történt.

A mintavételt a sportági világszövetség ellenőrző programjának keretében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) rendelte el. Közlése szerint Park olyan orvosi injekciót kapott, amely tiltott szert - mégpedig tesztoszteront - tartalmazott. 

A 25 éves úszó azzal védekezett, hogy két hónappal a szeptemberi, incshoni Ázsiai Játékok előtt kórházban volt, ahol nemleges választ kapott dél-koreai orvosától arra a kérdésére, van-e doppinglistás összetevője a kezelésekor szervezetébe juttatott készítménynek. A FINA ennek ellenére eltiltotta őt, és törölte az időközben elért eredményeit. Eltiltás 2014. szeptember 3-tól érvényes, azaz jövő márciusban térhet vissza.

Park a 400 méteres gyorsúszást megnyerte, 200-on pedig ezüstérmet érdemelt ki a 2008-as, pekingi nyári játékokon, 2012-ben Londonban mindkét számban olimpiai másodikként végzett, emellett a hosszabbik távon 2007-ben és 2011-ben is világbajnoki címet szerzett.