2024. május 5., vasárnap

Újra vásár

Mintegy 50 év kihagyás után ismét tartottak vásárt Gunarason – Az esemény a környező kis falvakat is érinti

Az elnéptelenedés mellett a különböző lehetőségek megszűnése is sújtja a falvainkat. Gunaras már a ’60-as években vásár nélkül maradt, így a falubeliek a környező nagyobb települések vásárjaiba jártak. Ez a helyzet most változott, a Gunarasi Gazdakör és a helyi közösség ugyanis 50 év után ismét szervezett vásárt.

Vasárnap délelőtt a falu bejáratánál lévő vásártér árusokkal és érdeklődőkkel telt meg, a gyerekek örömére még egy kisebb bolondhinta is akadt. Király Zoltán, a Gazdakör elnöke úgy látja, hogy szinte az egész falu megfordult a vásáron.

– A Gunarasi Gazdakörnek különböző tevékenységi körei vannak. A szokásos téli mezőgazdasági előadások mellett igyekszünk olyasmit is szervezni, ami még nincs a faluban. A szántóversenyünk tömeges rendezvénnyé nőtte ki magát, valamint jelentős még a falunap és a búcsú. Úgy gondoltuk, hogy ezek mellett a falu életében helye lenne a vásárnak is. Egy kis közösség vagyunk, és kevés az olyan esemény, amely megmozgatja a falut. A Gazdakör a helyi közösséggel karöltve szervezte meg a vásárt, és tervek szerint az idei évben összesen négyszer rendezzük meg – mondta el Király, majd arról is beszámolt, hogy május, augusztus és november hónapok utolsó vasárnapján fognak még vásárt tartani. Olyan hónapokat választottak, amelyekben 5 vasárnap van, de arra is ügyeltek, hogy az időpont ne ütközzön a környéken lévő, már bejáródott vásárok időpontjával.

– Az a véleményem, hogy első lépésnek ez a vásár teljesen elfogadható volt. A jövőben mindenféleképp szeretnénk bővíteni jószágvásárral. Lényegesnek tartom, hogy nem kértünk helypénzt az árusoktól. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen jöjjenek, bejáródjon a vásár, és ne csak az idei négy alkalomról szóljon, hanem legyen jövője is. Tudni kell, hogy Gunaras környéke tele van kisebb falvakkal, mint Kavilló, Pobeda, Mileševo, Njegoševo, és innen is sokan eljöttek. A vásárt nem csak gunarasi jellegű történésnek szántuk, hanem szerettük volna az egész mikrórégió  polgárait idevonzani erre az egy napra – számolt be a Gazdakör elnöke.