2024. május 5., vasárnap

Személyi változások az MNT-ben?

Nem hivatalos hírek szerint a VMSZ legutóbbi kibővített elnökségi ülésén Lovas Ildikót leváltották MNT-s tisztségéről, két tanácstag pedig lemondott – A VMSZ közleményében „esetleges személy

Meg nem erősített hírek szerint pénteken este a VMSZ kibővített elnökségi ülésén több órás megbeszélést követően az elnökség megszavazta Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága tagjának leváltását. Ugyancsak nem hivatalos hírek szerint ugyanezen az összejövetelen Siflis Zoltán és Joó Horti Lívia, az MNT tagjai lemondtak tanácstagi tisztségükről. Eddig egyetlen forrásból sem erősítették meg és nem is cáfolták a hét végén történeteket. A VMSZ tegnap délután szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Pásztor István elnök aláírásával a következőket írja: „A VMSZ Elnöksége 2015. április 19-én megtartott ülésén értékelte a napokban kialakult politikai, közéleti helyzetet és ezzel kapcsolatban a következő álláspontot alakította ki:

A VMSZ Elnöksége egységes, döntéseit felelősségteljesen, a vajdasági magyar közösség érdekeit előtérbe helyezve hozta meg ezidáig és hozza meg ezt követően is, nem engedve semminemű nyomásgyakorlásnak.

Meggyőződésünk, hogy egyetlen kisebbségi közösség sem engedheti meg, hogy személyi erőforrásait konfliktusok forgácsolják szét.

Az Elnökség értékelte azokat a belső vitákat és a közvéleményben felmerült észrevételeket, amelyek a párt és a Magyar Nemzeti Tanács munkájával kapcsolatban alakultak ki. Ezek közül mindazokat, amelyeket megfogalmazóik nevükkel vállalnak, párbeszédre alkalmasnak tartja, beleértve azokat is, amelyek tartalmával nem feltétlenül ért egyet.

Ezért minden alkalommal az utolsó utáni kísérletet is megtesszük annak érdekében, hogy a jövőbeli működés és együttműködés, az elvárható és elfogadható közmegegyezés mentén történjen.

Az Elnökség határozott véleménye szerint az képezi a közös érdeket, hogy az MNT működéséhez minden érintett felelős módon járuljon hozzá. 

Az Elnökség az elkövetkező időszakban olyan intézkedéseket foganatosít, amelyek a fent vázolt célokat szolgálják, beleértve az esetleges személyi konzekvenciák lehetőségét is.”

A Magyar Nemzeti Tanács mai ülésére 45 napirendi pontot terveztek, egyebek között több intézmény pénzügyi jelentésének elfogadása, továbbá az Újvidéki Egyetem rektorának kinevezéséről szóló véleményezés, a Vajdasági Rádió és Televízió nemzeti kisebbségek nyelvén sugárzó műsorai fő- és felelős szerkesztője kinevezésének véleményezése és a magyar tannyelven is oktató vajdasági középiskolák 2015/16-os hálózatáról szóló döntés szerepel napirenden. Ám minden bizonnyal a legnagyobb érdekelődést a hét végén történt leváltás és lemondások váltják majd ki, amiről vélhetően tárgyal majd a 35 fős testület.

A történtekkel kapcsolatban senki sem akart nyilatkozni, de várhatóan a mai MNT-ülésen szó lesz minderről. Mint ahogyan a testület Végrehajtó Bizottsága mandátumának megszűnéséről, illetve eddigi tagjainak újra történő kinevezéséről is. Ez utóbbi úgy derült ki, hogy a testület elnöke sürgősségi eljárással kérte a VB mandátumának megszűnéséről szóló döntés meghozatalát és még ugyanezen az ülésen az eddigi tagok ismételt kinevezését. Az MNT elnöke „alaki jogi tévedésnek nevezett mulasztások” miatt kérte a VB mandátumának megszüntetését. A VMDK hozta nyilvánosságra a sürgősségi eljárással napirendre tűzött témát. A párt közleményében felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy a Végrehajtó Bizottság megbízatása megszűnt, összhangban a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 7. szakaszának 6. bekezdésével, s kimondja, hogy ezért szerinte a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága megbukott, Hajnal Jenőnek, az MNT elnökének pedig le kell mondania.

Tegnap délután az MNT másik, ellenzéki képviselővel rendelkező csoportosulása, a Másként Magyarságunkért polgári csoport is nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban. A Végrehajtó Bizottság törvénytelen működése miatt Hajnal Jenő, az MNT elnöke a hétfői ülésen nyújtsa be lemondását – áll a Zsiros-Jankelić Anikó, a Másként Magyarságunkért polgári tömörülés meghatalmazott képviselője kézjegyével ellátott közleményben.

A Másként Magyarságunkért, az egy ellenzéki képviselővel rendelkező csoportosulás közleményében utal arra is, nem volt tudomásuk arról, hogy az MNT hivatalából többeket elbocsátottak. „Egyetlen munkaközösségnél sem folyhat zökkenőmentesen a munka, ha a dolgozók fele felmondást kap, de különösen akkor nem, ha ezek a dolgozók kiválóan végezték munkájukat”– áll a közleményben. A VRTV egy a Magyar Összefogáshoz közel álló forrásra hivatkozva tette közzé, hogy az MNT szerveiből elbocsátott főállású dolgozók levélben fordultak a Magyar Összefogás lista tagjaihoz, amelyben azt javasolják, hogy az MNT elnöke azonnal kezdjen megbeszéléseket a 2014 vége óta elbocsátott, volt MNT-s munkavállalókkal az MNT-ben vagy annak intézményeiben való újbóli foglalkoztatásukról. A levélben az áll, hogy a 2014-es nemzeti tanácsi választások után az MNT-ben dolgozó 21 munkavállaló közül 9-nek felmondtak, e döntés mögött pedig szerintük Lovas Ildikó áll.

A Magyar Nemzeti Tanács mai ülése viharosnak ígérkezik. Tudni kell, hogy amennyiben a Magyar Összefogás listájáról további MNT-tag lemond, a hatályos választási törvények értelmében már nem lesz mód erről a listáról pótolni a hiányzó helyeket, ugyanis a Magyar Összefogás 35-ös listájáról 31-en jutottak mandátumhoz, egy képviselő elhunyt, most pedig három képviselői mandátum marad betöltetlen.