2024. május 5., vasárnap

Adós, fizess!

A zombori Hőtelep árverez, a vízszolgáltató elzárja a csapokat

Erélyesen lépnek föl Zomborban a városi közművek az adósokkal szemben. A Vodokanal Vízművek április derekáig adott haladékot a vízdíjhátralék befizetésére, és bejelentette, azon fogyasztóknak, akik nem tesznek eleget a fölszólításnak, beszüntetik a vízszolgáltatást.

A Vodokanal 2015-re szóló ügyviteli tervében közzétette, hogy a kommunális közvállalatnak több mint 2,4 millió euró a kinnlevősége. A 2014 végéről származó összegzés szerint a lakosság 100 millió dinárral tartozik, a gazdaság mintegy 90, a művelődési intézmények 70 millió dinárral adósok, a többségi részben állami tulajdonú vállalatok pedig 30 millió dináros elmaradásban vannak.

A kinnlevőség külön megterhelést jelent, mert a vízszolgáltatónak törlesztenie kell a KfW banktól felvett hitelét.

Az idénre tervezett elengedhetetlen új beruházások és fönntartási munkálatok ára meghaladja a félmilliárd dinárt. A nagyobb tételeket a Sztapár–Doroszló és a Nemesmilitics–Őrszállás közti fővezetékek lefektetése (200 millió dinár) és a régi vízgyár rekonstrukciója (50 millió) képezi, és idén 40 millió dináros hiteltörlesztés is vár a közvállalatra.

A Hőtelep is áldatlan anyagi helyzetben van, 179 millió dinárral adósa a gázszolgáltatónak, emiatt tavaly októbertől zárolva vannak az ügyviteli számlái. Ugyanakkor a lakosságtól 145 millió dinárt, a gazdaságtól 30 milliót követel. A távhőszolgáltatónak minden második fogyasztó tartozik néhány havi elmaradással, minden negyedik pedig már évek óta halmozza adósságát. Amennyiben ezt nem törlesztik, akár ezer fogyasztó feje fölül elárverezhetik a lakását.

Első lépésként két adós lakása kerül kalapács alá, az egyik több mint kétmillió dinárral tartozik a távhőért, a másik 810 ezerrel. A Hőtelep ezenfelül még 39 lakást tervez elvenni az adósság fejében.