2024. május 5., vasárnap

Todor Manojlović-díj a Desiré Fesztiválnak

Nagybecskereken csütörtökön ünnepélyesen átadták a modern művészi szenzibilitásért évente odaítélt Todor Manojlović-díjat, amelyet az idén a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja, a Desiré Central Station kapta.

A díjat, amely pénzjutalomból és plakettből áll, Urbán András rendező, a fesztivál igazgatója vette át Milan Bjelogrlićtől, a nagybecskereki Városi Könyvtár igazgatójától.
A díjat most ítélték oda 23. alkalommal. Az idén történt meg először, hogy a díjat nem egyén kapta meg.
– Az elmúlt évek során a fesztivál egy közös kulturális teret épített ki a különböző nemzetiségű polgárok számára, ami ugyancsak a fesztivál különlegességét és eredményességét mutatja, annál is inkább, mert az utóbbi években egyre szembetűnőbb a közös kulturális tér megsemmisülése – áll többek között a Todor Manojlović Alap zsűrijének megindokolásában.
Urbán András rendező, a Kosztolányi Dezső Színház vezetője fontosnak tartja, hogy nem egyén, hanem egy csapat kapta a díjat, de az is, hogy díjazták az új kifejezési formákat, a kritikus gondolkodást. Nemcsak a fesztivál tartalmát, hanem a fesztivál hatását a környezetére. Mit hangsúlyozta, a szabadkai Desiré Central Station fesztivál kimutathatóan változtatott dolgokat, újított.