2024. május 5., vasárnap

Egy hét mozizás a Kínai Negyedben

Tolnai Szabolcs filmje is az újvidéki Cinema City versenyprogramjában

A fesztivál, amely nyolc év alatt többször váltott identitást és arculatot, idén új helyre költözik. Az eddig az Arena mozi és a központ köré szerveződő, egyszerre nemzeti és nemzetközi színezetben pompázó egyhetes rendezvény központja idén a Limáni parknál található Kínai Negyed. A kis költségvetésű filmek kategóriájában ott versenyez Tolnai Szabolcs is, A romlás virágai című díjnyertes rövidfilmjével.

A Cinema City megnyitóján a Panama című film szerbiai bemutatóját tekinthette meg a nagyérdemű. Pavle Vučković filmje az egyetlen volt, amely idén Cannes-ban képviselte az országot, igaz, csak speciális vetítés formájában, versenykategórián kívül. A Cinema City megnyitója az első alkalom, hogy ezt a romantikus thrillert a hazai közönség is megtekinthette. A megnyitó részeként a Planet Rock Music Stage-en a Darkwood Dub és a Jarboli léptek fel.

Az idei szlogen is az új fesztiválhelyszínt magyarázza (Jó időben, jó helyen – harsogja a jelmondat), de úgy tűnik, ez az egyetlen nagyobb változás: a rendezvény programpontjai rendre a már előzőleg megszokottak. A Limáni park köré csoportosuló hat helyszínen hat kategóriában tekinthetők meg az előző év filmterméséből válogatott alkotások.

A Nemzeti osztály idén is az elmúlt tizenkét hónap friss hazai egészestéseit tárja elénk, koncentrálva elsősorban a fiatal alkotókra. A már említett Panama mellett a fesztivál mutatja be először az Off című produkciót. A versenyprogramban részt vesz a mozikban már futott Kiss Buddha, a Senki gyermeke, az Enklávé, de az eddig csak külföldi fesztiválokon vagy a FEST14-en látható Felettünk az ég, az Óceán, az Emlékmű Michael Jacksonnak, a Barbárok vagy a Billog című filmek.

A Fresh Danube Films olyan filmeket versenyeztet, amelyek a dunai régió országaiból érkeztek, és amelyeket szintén első- vagy másodfilmes alkotók jegyeznek. Ha elkap minket a kulturális szurkolási vágy, ebben a kategóriában a Magyarországon nagy sikert aratott Liza, a rókatündér című Ujj Mészáros Károly-mozinak foghatjuk a csipiszt szombat este vagy vasárnap délután, de itt szerepel a Vladislava Plancíková által jegyzett Felvidék (ez az eredeti, szlovák cím!) cseh–szlovák dokumentumfilm is. A kategória persze ezen túl is figyelemre méltó – Románia, Ausztria, Németország, Bulgária, Horvátország szállnak ringbe friss alkotásaikkal.

Tolnai Szabolcs harminckét perces filmje, A romlás virágai az Up to 10000 Bucks szelekció versenyprogramjában találta magát, vetítésére pénteken délután 18-kor és szombaton 23:30-kor kerül sor a fesztiválon.

A három versenyszelekció mellett persze rengeteg revü-jellegű vetítésnek is tanúi lehetünk. A 360° debütáló alkotók filmjeit sorakoztatja fel az egész világból (Mexikótól Franciaországig). A Planet Rock zenés dokumentumfilm kategóriában foglalkozik Björk koncertjeivel, Curt Kobain életével, a U2-val és a Depeche Mode-dal. A Respect to First Films szelekció mára naggyá lett rendezők első filmjeit tűzte műsorra. Különleges ajándékként pedig a nagyérdemű megtekintheti az előző Cinema City fesztiválok legjobb alkotásait: itt lesz a méltatott Klip, a Tilva Roš és a Körök című alkotás is.

Az új helyszín egyben új belépési struktúrát is maga után von: a helyszínre idén karszalagos a belépő. Az egynapos szalag ára 250 dinár, de 950 dináros belépővel az egész heti program követhető. A Cinema City Super karszalag 1450 dinárért pedig a belépési jog mellé állandó ülőhelyet is biztosít.

A Cinema City filmjeiről a Magyar Szó a továbbiakban egyperces kritikák formájában tudósít.