2024. május 5., vasárnap

Mától olcsóbb a földgáz

Szebiában a földgáz ára mától átlag 11,2 százalékkal kerül kevesebbe a földgázforgalmazó vállalatok, és 10,5 százalékkal a háztartások számára. Ez azt jelenti, hogy a lákások fűtésére köbméterenként 5,3 dinárral kell kevesebbet fizetni – közölte a Köztársasági Energetikai Ügynökség.

Ez immár az idei második árkiigazítás, ugyanis június 1-jétől már a földgáz ára átlagosan 5,4 százalékkal csökkent a forgalmazók, és 5,1 százalékkal a háztartási fogyasztók esetében. Az egy hónappal korábbi árcsökkentés 2,7 dináros (adó nélküli) könnyítést eredményezett.

A júliusi árcsökkentésnek köszönhetően tehát a háztartások földgázszámláján adóval együtt átlag mintegy 390 dinárral alacsonyabb összeg szerepel. A tavalyi fűtési idényben országszerte csaknem 225 000 háztartás használt földgázt.

Az árcsökkentés a kőolaj világpiaci árának és a földgáz árának, valamint az amerikai dollár árfolyamának összehangolásából ered. A földgáz árát egyébként negyedévente hangolják össze, figyelembe véve a kőolaj árának kilenchavi alakulását.

Szerbiában mintegy 249 000 háztartás, azaz a háztartások tizede csatlakozott a földgázvezetékre.