2024. május 5., vasárnap

Hamuból építőanyag-adalék

A szénégetés utóterméke utak aszfaltozására lesz felhasználható

Mostantól a hamu is hasznosítható építőanyag-adaléknak számít Szerbiában, ezzel a lépéssel pedig több milliót takaríthat meg az ország, emellett nagy jelentőséggel bír a rendeletnek a környezetre gyakorolt kedvező hatása is – nyilatkozta tegnap Zorana Mihajlović építésügyi miniszter az obrenovaci Nikola Tesla B hőerőműnél tett látogatása során.

– Borzasztóan fontos előrelépés, hogy végre Szerbia is meghozott egy olyan határozatot, amelynek értelében a szénégestéből nyert hamut – mint ezt más országokban vsaknem ötven éve teszik – az építőiparban hasznosíthatják tovább, és nem hulladékként kezelik. A Szerbiai Villanygazdaság hőerőműveinek szeméttelepein összesen kétszázmillió tonna hamu található, amelynek építőipari értéke majd egymilliárd euró. E hulladék felhasználásával megközelítőleg 2 ezer kilométernyi utat lehetne leaszfaltozni – magyarázta a tárcavezető, aki szerint az új határozat érezhetően hatékonyabbá fogja tenni az útépítést az országban, hiszen egyes esetekben akár 80 százalékos megtakarítást is eredményezhet a hagyományos, eddig alkalmazott módszerekkel szemben.
– A 11-es közúti folyosó munkálatai ennek köszönhetően 1,4–1,8 millió euróba kerülnek a tervezett 7 millió helyett, emellett az új lépéssel a környezetvédelmi kiadások is csökkenni fognak. Arról nem is beszélve, hogy a hamutároló telepek felszámolásával a villanygazdaság is évente caknem 50 millió eurót takaríthat meg – hangsúlyozta a miniszter, aki megjegyezte azt is, hogy az állami cégeknek ingyen, a kereskedelmi vállalatoknak pedig egy meghatározott összeg ellenében adják át a hamut.

Zoran Drobnjak, a Szerbiai Útkarbantartó közvállalat végrehajtó igazgatója kifejtette, hogy cége kész az új módszer azonnali alkalmazására, persze először próbaszakaszokon, majd pedig „élesben” is.
Milan Petković, a hőerőmű igazgatóhelyettese elmondta, hogy ezzel tulajdonképpen egy majd tíz éve a fiókban hevert határozat került elfogadásra.

– Elégedettséggel tölt el, hogy a hőerőmű végre megszabadulhat az eddig hulladéknak számító hamutól, amit ezután hasznos célokra használnak fel – nyilatkozta Petković.

Az obrenovaci erőmű egyébként 10-12 ezer tonna hamut „termel” naponta.