2024. május 5., vasárnap
SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ

Megkezdték a homlokzati állványok lebontását

Pénteken megkezdték a szabadkai Népszínház főtérre néző homlokzata előtt álló építkezési állványok szétszerelését. Az állványok lebontásával rövid időre megmutatta régi pompáját a színház előtt tornyosuló hat oszlop, majd a nap végére a munkások gondosan el is takarták azokat. A munkálatok a homlokzati állványok szétszerelésével nem állnak meg, hátravan ugyanis a színház körüli járda rendezése és lépcsők gránitlappal történő lefedése. A munkálatok negyedik fázisának hivatalos befejezése és a színház régi épületrészének ünnepélyes felfedése csak ezután, a tervek szerint július 10-én kerül majd sorra.

(Fotó: Diósi Árpád)

(Fotó: Diósi Árpád)

Az ötödik fázis megkezdésére 225 millió dinár áll rendelkezésre, jelenleg pedig a szükséges közbeszerzési eljárás elindítására várnak. Ebből a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 145 millió dinárt, a művelődési és tájékoztatási minisztérium 55 milliót, a szabadkai önkormányzat pedig 25 millió dinárt különített el. Az ötödik fázisban először az új épületrész tetőszerkezetét készítik el, majd a nyílászárókat építik be, és csak ezt követően kerülnek sorra a belsőépítési munkálatok.

A térre néző állványzat szétszerelése néhány napot késett, mivel az oszlopok feletti feliratot össze kellett hangolni a nyelvhasználati törvény 7. szakaszával, amely szerint a különböző nyelvű feliratokat az azbuka betűrendje szerint kell feltüntetni. Korábban ugyanis a cirill betűs felirat alá horvátul, végül pedig magyarul írták ki az intézmény nevét, a törvény szerinti helyes sorrend azonban a következő: Народно позориште, Népszínház, Narodno kazalište.

A Népszínház felújításának munkálatait 2007-ben kezdték meg, a befejezést pedig 2018-ra ígérik, a város vezetése szeretné azonban, ha az épület egyes részeit már korábban használatba lehetne venni. Az építkezés lassan haladt, néha hónapokra leálltak a munkálatok. 

További képek a színházról itt.