2024. május 5., vasárnap

Aszad elismerte, hogy a hadsereg képtelen tartani az ország egész területét

Bassár el-Aszad szíriai elnök elismerte, hogy a hadsereg emberhiány miatt nem képes tartani az ország egész területét - jelentette hétfőn a Dow Jones amerikai hírügynökség.

A szíriai államfő erről vasárnap beszélt Damaszkuszban, a szokatlanul őszinte hangvételű beszédben Aszad a dezertálások magas számával magyarázta a kormányerők harctéri kudarcait.

Bassár el-Aszad elismerte, hogy a kormányhadseregnek, amely az ország területének kevesebb mint a felét tartja ellenőrzése alatt, bizonyos körzeteket fel kellett adnia, hogy fontosabb helyeken harcolhasson a lázadók ellen.

"Az az elgondolás, hogy egyszerre mindenhol minden csatát megnyerhetünk, irreális, lehetetlen és megvalósíthatatlan. Ezért állítottunk fel fontossági sorrendet" - mondta az elnök a televízió által közvetített beszédében. Hozzátette, egy terület besorolása annak katonai, politikai, gazdasági és stratégiai fontosságától függ.

"Ha egy fontos területre akarjuk összepontosítani az erőinket, akkor az más területek kárára történik, amelyek sebezhetővé válnak" - közölte Aszad.

Elemzők szerint ez volt a szíriai elnök első nagyobb szabású nyilvános beszéde azóta, hogy tavaly júliusban letette harmadik hétéves ciklusának hivatali esküjét. Az államfő egy nappal azután tartotta meg a beszédét, hogy általános amnesztiát hirdetett azok számára, akik eleve nem vonultak be, vagy akik megszöktek a hadseregből.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de azóta véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 230 ezer ember halt meg.