2024. május 5., vasárnap

Ismét lesz Top-Expo

Javában tart a topolyai mezőgazdasági kiállítás szervezése – Maraton, családi kerékpártúra, tésztahídépítő verseny is lesz

Az idén szeptember 11-e és 13-a között a megszokott helyen, a Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokában és környékén tartják meg a tizenkettedik Expót. Tegnap a szervezőbizottság tagjai sajtótájékoztatón ismertették a legfontosabb információkat. A mezőgazdasági és gazdasági kiállítás szervezésére a helyi önkormányzat egy munkacsoportot állított össze, és több civil szervezet és egyesület is részt vesz benne. A tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke, Vanyúr Gabriella, a Topolya Községi Vállalkozók Általános Egyesületének titkára, Szabó Szabados Szilvia, a termelők egyesületének szakmunkatársa, Crnkovity Edit, a Művelődési Ház munkatársa, Tölgyesi Huba, a községi idegenforgalmi szervezet megbízott igazgatója, valamint Tomik Nimród, a Gazdakör tagja.

Mint megtudtuk, az idén is színes és érdekes programra van kilátás, és a munkacsoport tagjai a saját profiljuk szerint veszik ki a részüket a szervezésből. A program szakmai szempontból nagy jelentőségű, ugyanis a város lakosságának több mint a fele mezőgazdasággal foglalkozik. A kiállítóknak lehetőségük nyílik a bemutatkozásra, termékeik bemutatására és árusítására, üzletkötésre, valamint új kapcsolatok kialakítására és piackutatásra. A korábbi évek pozitív visszajelzései bizonyítják egy ilyen rendezvény létjogosultságát. A szakmai programok mellett számos kísérőprogram várja a kilátogató családokat, fiatalokat és időseket egyaránt. A szervezők kiemelték a topolyai Timi tésztagyár programját, a tésztahídépítő versenyt, amelyre családok jelentkezését várják (jelentkezni a vállalkozók egyesületének székházában, a Tito marsall utca 30-as szám alatt lehet). A szervezők az idei programban nagy figyelmet szentelnek az egészséges életmód népszerűsítésének. Ennek apropóján rendezik meg a hetedik Szkenderovity Pál-emlékmaratont, amelyen a versenyzőknek a Topolya–Bajsa–Topolya távot kell teljesíteniük. Ugyanezen a távon zajlik a családi kerékpártúra a Capriolo szervezésében, amit a Foki Alexandra vezette bemelegítés előz meg, míg a túra után nyújtó- és fitneszprogram lesz. Ugyanakkor bemutatkozik a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálata. A Civil Szigeten a községünkben működő egyesületek munkáját ismerhetjük meg. A rendezvényen kézművesek is bemutatják portékáikat, és közreműködésükkel kreatív műhelymunkákra is sor kerül. A háromnapos rendezvénynek gasztronómiai része is lesz. A borutcán környékünk borászai mutatják be termékeiket, ezzel is népszerűsítve a borturizmust. Emellett a hagyományos pálinkaversenyt is megszervezik (a mintákat munkanapokon 8 és 14 óra között adhatják le az idegenforgalmi szervezet irodájában, a Fő utca 12-es szám alatt). Újításnak számít az ökörsütés is.

A kiállítás támogatói a helyi önkormányzat, a Topolyai Nyár rendezvénysorozat révén a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság, valamint a Capriolo kerékpárgyár és az oromhegyesi Agrotech cég.