2024. május 7., kedd

Tavasz óta változatlanok a pártpreferenciák

Az elmúlt negyedévben egyetlen parlamenti párt támogatottsága sem mozdult el számottevően, egyedül a bizonytalan szavazók aránya növekedett – tartalmazza a Tárki legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásának eredménye. A felmérők a pártok támogatottságában csak statisztikai hibahatáron belüli elmozdulást találtak.

A teljes népességen belül a kormánypártok áprilisban 23 százalékos, júliusban 22 százalékos támogatottságot élveztek, míg a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Jobbik, 14 százalékos áprilisi és 13 százalékos júliusi eredménnyel. A baloldali kihívók támogatottsága is stagnál: az MSZP-é az áprilisi 10 százalékot követően júliusban 11, a Demokratikus Koalícióé 5 százalék után 4, az LMP 3 százalék után 2, az Együtté és a Párbeszéd Magyarországé külön-külön 1 százalék volt mind tavasszal, mind pedig most nyáron. Egyéb pártok összesen 2 százaléknyi szavazatot kaptak áprilisban és 1 százaléknyit ebben a hónapban.

A bizonytalanok aránya viszont nőtt, áprilisban a választók 40 százaléka, júliusban már 45 százaléka nem tudott vagy nem akart választani a pártkínálatból.