2024. május 5., vasárnap

Segítség az Otthonnak

Német katonai és kulturális attasé járt a bácskossuthlfalvi értelmi fogyatékosokat gondozó intézetben – Jelenlegi költségvetéséből az Otthon nem tudja pótolni az elhasználódott berendezést –

Kedden délután magas rangú német diplomáciai küldöttség járt a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetben. A látogatás apropója az volt, hogy Németország és a német hadsereg több alkalommal is támogatta ezt az intézetet. A küldöttségben Klaus Ingo Gnoyke, Németország Belgrádi Nagykövetségének katonai attaséja, Christian Reißmüller, Németország Belgrádi Nagykövetségének kulturális attaséja, valamint Peter és Lidia Holz, az adományozások szervezői kaptak helyet. Őket Majláth Béla, az intézet igazgatója, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke fogadták.

A német nagykövetség képviselőinek és az Otthon, valamint a község vezetőinek tárgyalását követően Christian Reißmüller kulturális attasé arról számolt be a sajtónak, hogy számukra nagyon fontos volt, hogy lássák ezt az intézményt.

– Ha lehetősége van, akkor Németország világszerte támogat ilyen jellegű intézményeket. Úgy gondolom, hogy a bácskossuthfalvi egy olyan intézet, amit feltétlenül támogatni kell. A nagykövetségen utána fogunk járni annak, hogy milyen módon segíthetnénk a továbbiakban is az Otthont – mondta Reißmüller.

Majláth Béla, az Otthon igazgatója ugyancsak fontosnak nevezte a küldöttség látogatását, mert meglátása szerint egyre inkább felértékelődik a támogatók szerepe.

– Az elhúzódó gazdasági válsággal az állami költségvetésből egyre vékonyabb adag jut a szociális ellátásba. Így alapvetően fontos az a támogatás, amit külföldről kapunk, még ha tárgyi adományokról is van szó. A mai látogatás egy többéves együttműködésnek egy újabb mérföldköve, ugyanis Robert Lahr úr már rengeteg tárgyi adományt juttatott el hozzánk, aminek jelentős része a német hadseregtől származott. Németország Belgrádi Nagykövetségének katonai attaséja és munkatársai ma egyrészt azért látogattak el hozzánk, hogy megnézzék azokat az adományokat, amelyek idáig eljutottak hozzánk. Másrészt pedig arról beszélgettünk, hogy vannak-e ennek az együttműködésnek további távlatai, ami új dimenziókat nyitna meg előttünk. Erre gyakorlatilag egyre nagyobb szükségünk van, mert a berendezésünk nagy ütemben amortizálódik, és nem győzzük pótolni – számolt be Majláth. Meglátása szerint az intézménynek nyújtott állami támogatás mindig idejében érkezik, ez az összeg azonban nem elegendő a bácskossuthfalvi intézmény esetében.

– Sajnos az állam nem látja a különbséget intézmény és intézmény között. Ahol enyhe vagy közepes értelmi fogyatékosok vannak, ott az épület és a leltári tárgyak is sokkal jobban megőrizhetőek. Mi viszont súlyos és nehéz értelmi fogyatékosokkal dolgozunk a bácskossuthfalvi intézetben, ahol sokkal nagyobb az amortizáció, hiszen több dolgot letörnek, tönkretesznek. Jelenlegi pénzügyi kereteink között ezt nem tudjuk kellő mértékben pótolni, ezért különösen fontosak számunkra a külföldi adományok – mondta el az igazgató.

A megbeszélést és a sajtótájékoztatót követően a német küldöttség megtekintette az intézményt és a tőlük kapott tárgyi adományokat.