2024. május 5., vasárnap
ELHAGYTA BUDAPESTET A MENEKÜLTTÖMEG

Gyalog indultak Bécs felé

Megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron – Csihi-puhi a röszkei hangárnál – Elszöktek a bicskei állomásról is
Migránsok százai haladnak át az Erzsébet hídon (MTI via AP)

Migránsok százai haladnak át az Erzsébet hídon (MTI via AP)

Pénteken délután több száz migráns gyalog indult el a budapesti Keleti pályaudvartól – vélhetően megunták a napok óta tartó patthelyzetet. A csoport élén haladók azt közölték, hogy Ausztriába tartanak. A rendőrség a menet útvonalán szakaszosan lezárta az utat. A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. A városból kifelé vezető út oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára.

A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök pedig kísérték a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van, azzal indultak el Németország felé. Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, azt mondta, a határra indultak, céljuk pedig Németország. Megjegyezte; a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.

Pénteken délelőtt egyébként megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron. A MÁV tájékoztatása szerint a nemzetközi vonatforgalom fokozatosan fog helyreállni, addig jelentős késésekkel és járatkimaradásokkal kell számolni.

Péntek délután migránsok verekedtek össze a röszkei hangárnál működő migrációs gyűjtőponton, majd a rendőröket kővel dobálták meg. A rend őrei a támadást könnygázzal fékezték meg. Ezt követően megnyugodtak a kedélyek. A táborból buszokkal szállították el a migránsokat, azok pedig, akik nem indultak tovább, a sátrak mellett maradtak. Délelőtt mintegy háromszázan törtek ki a röszkei gyűjtőpontból, mert túl lassúnak ítélték a kérelmük elbírálását, néhány óra alatt azonban a rendőrök elfogták a többségüket. Később, délután mintegy kétszázan elhagyták a létesítményt, és a vasúti sínek mentén Szeged felé indultak. A 200 fős csoport Szeged-Szentmihályig jutott el. A rendőrök egy vasúti átjárónál állították meg őket.

Ezzel szinte párhuzamosan a bicskei vasútállomásról is mintegy 350 bevándorló tört ki, és a közeli bozótos felé futott. A rendőrök nem tudták feltartóztatni őket. A migránsok a vasúti sínek mentén haladtak tovább, Győr irányába. Mintegy 50-en a másik irányba is kitörtek, és Budapest felé indultak. Egy ötven év körüli férfi közülük összeesett és meghalt. A helyi mentőegység a sínek közelében talált rá, és próbálta újraéleszteni, ám nem sikerült.