2024. május 7., kedd

Két héten belül elkészül a befogadó központ

A téglagyárban csak kevés menekült található

Javában dolgoznak a munkások azon a tanyán, ahol a közel-keleti és afrikai országokból érkező menekültek számára nyílik befogadó központ. Nenad Ivanišević, a szociális és munkaügyi minisztérium államtitkára szerint a munkálatok két héten belül befejeződnek és megnyithatja kapuit a központ.

A központban egy egészségügyi központ és egy adminisztrációs iroda is helyet kap (Fotó: Molnár Edvárd)

A központban egy egészségügyi központ és egy adminisztrációs iroda is helyet kap (Fotó: Molnár Edvárd)

Mint arról már írtunk, két épületet renoválnak, és egy továbbit építenek, amelyben egy kisebb egészségügyi központ és egy adminisztrációs iroda kap majd helyet. A munkálatokat teljes egészében az ASB pénzeli, a beruházás teljes értéke mintegy 150 000 euró. A Caritas jóvoltából egy orvos és egy nővér tart majd ügyeletet a központban, akik a menekülteket látják el.

A magyar határzár szeptember 15-i életbe lépését követően, miután a menekültek útiránya Horvátország felé módosult, megcsappant a Szabadkára és Magyarkanizsára érkezők száma is. A téglagyárban mintegy kétszázan tartózkodnak és a környéken is lehet kisebb csoportokkal találkozni.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociális-védelmi miniszter, amikor legutóbb itt járt, elmondta, igaz, most megcsappant a magyarkanizsai és szabadkai táborban lévők száma, de nem zárja be a kormány a központokat, hiszen egyértelmű, hogy a migrációs hullám folytatódik tovább.

A szabadkai központ objektumai szilárd anyagból épültek, úgyhogy ha esetleg a téli hónapokban nagyobb számban érkeznének menekültek Szabadkára, itt biztosan megmelegedhetnek, nem fognak megfagyni, emellett egészségügyi ellátást és élelmet is kapnak majd.

A befogadó központ, amely az illetékesek szerint kifejezetten ideiglenes jellegű, a Tuki ugarokban található, néhány száz méterre a téglagyártól, ahol jelenleg van a menekültek gyülekezőhelye.

Egyébként eddig a napig Szerbia 170 ezer menekültet vett nyilvántartásba.