2024. május 5., vasárnap

Október a könyv hónapja

A Szabadkai Városi Könyvtár fennállásának 125. évfordulóját ünnepli

Kiállításra, könyvbemutatóra, kedvezményes betagosodásra, sőt még úgynevezett Könyvrengésre is sor kerül Szabadka könyvtárának jubileumi ünneplése alkalmából. Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a központi ünnepség 13-án lesz, de ezenkívül is számos tartalom zajlik majd a hónap folyamán intézményükben, hiszen október a könyv hónapja. A műsort bővebben Omerović Heléna, a Szabadkai Városi Könyvtár gyermekosztályának tájékoztató könyvtárosa ismertette:

– A Szabadkai Városi Könyvtár 13-án ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Az ünnepi műsor ezen a napon 10 órakor kezdődik, amikor először is A századforduló Szabadkája című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat témája a szabadkai polgárság, valamint a Városi Könyvtár működésének kezdetei, szerzői Hicsik Dóra, Nevena Mlinko és Sanja Vasić. Ezután az olvasótermünkben bemutatjuk a Szabadkai Városi Könyvtár 125 évéről szóló monográfiát, amelynek alapját a 100. évfordulóra megjelent kötet képezi, kibővítve az utóbbi 25 évvel. Ebből húsz évet korábbi igazgatónk, Plankos Judit dolgozott fel, az elmúlt öt évet pedig Dragan Rokvić. A kiadvány háromnyelvű, gazdagon illusztrált, névmutatót is tartalmaz, célja pedig, hogy segítséget nyújtson városunk és könyvtárunk megismerésében. Az ünnepség folyamán megjutalmazzuk a leghűségesebb olvasóinkat, kiválasztjuk az év olvasóját, és az év helyismereti könyve is díjat kap. Rendezvényünk 13 órakor folytatódik, a Galéria Hotel átriumában, ahol a Politechnikai Iskola diákjaival karöltve egyedi programmal várjuk az érdeklődőket. A diákok több mint száz könyvet állítanak fel, ezek után le is döntjük őket, ezzel mintegy dominóeffektust létrehozva. Ezt a műsorrészt Könyvrengésnek neveztük el, általa az olvasás fontosságára és a könyvek erejére hívjuk fel a figyelmet – hallottuk Omerović Helénától, aki hozzátette, hogy más rendezvényekre és akciókra is sor kerül e hónap folyamán.

– A gyermekosztályon 10-én, 10 órai kezdettel, rendhagyó szülinapi műhelymunkát tartunk azoknak a gyermeknek, akik egész évben rendszeresen látogatják a könyvtárunkat. A műhelymunka folyamán képeslapokat készítünk, barátkozunk és persze ünnepelünk. Ebben a hónapban a középiskolások kedvezményesen, féláron, azaz 400 dinárért iratkozhatnak be a könyvtárba, aki pedig nem hozta vissza időben a kikölcsönzött könyveket, most megteheti anélkül, hogy büntetést fizessen, hiszen ez a megbocsátás hónapja is. Születésnapi hetünkön 12-étől 17-éig bárki betagosodhat 400 dinárért a könyvtárba, és bárki élhet a megbocsátás lehetőségével, kivételesen csak 13-án nem leszünk nyitva az ünnepség miatt. Ebben a hónapban ünnepeljük meg továbbá a Radomir Konstantinović-, valamint a Balint Vujkov-napokat is – mondta Omerović Heléna.

Bernadica Ivanković és Sanja Vasić tájékoztató könyvtárosok arról beszéltek, hogy a könyvtár nagyon fontosnak tartja az olvasás megszerettetését már gyerekkorban, ezért is fektetnek nagy hangsúlyt a gyermekekhez szóló műhelymunkákra. Szóltak továbbá az ünnepség kapcsán rendezett műsorról is:

– Azt is fontosnak tartottuk, hogy ne csak a könyvtár falai közt ünnepeljünk, hanem legalább műsorunk egy részét a polgárok közé vigyük, ezért kerül sor a folytatására a Galéria átriumában. Ugyancsak lényegesnek tartottuk bevonni a diákokat is, hiszen a Könyvrengés műsorrésszel azt üzenjük, hogy a könyveknek hatalmuk van. Elég csak egy könyvbe belenézni, hogy megszeressük az olvasást. Elég csak egy könyvet ajánlani, hogy elterjedjen az olvasás. Erre hívnánk fel a figyelmet, ez a célunk és nem a világrekord felállítása, úgyhogy nem leszünk csalódottak akkor sem, ha nem dől el az összes könyv. A Könyvrengésben partnerünk a Politechnikai Iskola – hallottuk a tájékoztató könyvtárosoktól.

A könyvtárral való együttműködés fontosságát taglalta Iso Planić, a Politechnikai Iskola igazgatója:

– Tanintézményünknek sokat jelent ez az együttműködés. Egy grafikai beirányítottságú iskolában, kötelességünk a könyvekkel törődni. Ráadásul ebben az évben a mi iskolánk is ünnepel, méghozzá fennállásának 70. évét, sőt az idén új szakunk is nyílt, a képzőművész-technikus, így egyúttal ezt is népszerűsítsük – mondta.