2024. május 5., vasárnap

A dollárból lesz a svájci frank

Az utóbbi napok sokkoló eseményeinek árnyékában nem került a figyelem középpontjába amikor a Bank of America arra hívta fel ügyfeleinek figyelmét, hogy a FED várható kamatemelése a világ tőzsdéin sokkhatást eredményezhet, ezért ajánlatos most aranyat venni a befektetőknek. Vannak elemzők, akik szinte biztosra veszik, hogy decemberben a FED megkezdi sokat emlegetett és sokat halogatott kamatemelését. Úgy vélik, hogy a kamatnövelést követő hónapokban, de akár már hetekkel a bejelentését követően is vákuumhelyzet alakulhat ki a tőzsdéken, ami a részvény- és kötvényárfolyamok hirtelen „bezuhanását” eredményezi majd. Azoknak is igazuk van, akik azzal érvelnek, hogy az aranyat nem lehet megenni, de mégis ez a nemesfém jelentheti ismét az egyetlen biztos menedéket. A közelmúltban rekordmagasságokat döngető részvény- és kötvényárfolyamok ugyanis feltehetően felfúvódást eredményeztek, esetenként ezek maguk a buborékok, ezért jelentenek hatalmas kockázatot. Sokan vélekednek úgy emellett, hogy az Egyesült Államok gazdasága még nincs olyan jó állapotban, hogy a mesterségesen lenullázott kamatláb emelését megrázkódtatások nélkül el tudná viselni.

A világon az arany iránti kereslet folyamatosan nő, miközben a szakemberek szerint ára még mindig a valós értéke alatt van. Az év harmadik negyedében a világon 1120 tonna arany cserélt gazdát. Ez nem mind befektetési arany, de a nemesfémnek ebből a „fajtájából” az előző időszakhoz képest 27 százalékkal több, 230 tonna talált gazdára.

A SÁRGA FÉM ARANYKORA

Az arany évszázadok óta kiszámítható befektetési formának számít, hiszen a sárga nemesfém értéke a világon ma is mindenhol elismert és szavatolt. Függetlenül egy adott ország politikai berendezkedésétől, gazdasági helyzetétől, a különféle valutáktól, a kulturális hagyományoktól és egyéb körülménytől. Akinek aranya van, annak pénze van. Az arannyal a nap 24 órájában kereskednek, bármilyen pénznemre átváltható. Fontos a stabilitása is. Minden, a múltban tapasztalt világpiaci ingadozás ellenére megállapítható, hogy az arany értéke hosszú távon mégis stabil maradt. A folyamat már korábban is felismerhető volt pl. Európában, ahol az Oroszország és Ukrajna közötti feszültséggel és a görög adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak hatására már korábban is sok befektető menekítette pénzét aranyba, az elmúlt napok eseményei pedig valószínűleg ezt tovább fokozzák. Kínában már júliusban csúcsokat döngetett az arany iránti kereslet, és ezt tovább fokozták az augusztusi események, amikor volt egy tőzsdei összeomlás. Nem csak befektetési aranyat vásárolnak. A különleges tulajdonságokkal bíró fém máig nélkülözhetetlen az elektronikai iparban. A rozsdamentesség biztosítása végett a mikrocsipek elektromos csatlakozásához arannyal bevont finom huzalokat használnak, de a kapcsoló- és hálózati csatlakozókat is aranylemezzel vonják be a minőségi termékek esetében. Az élelmiszeriparban az ételek és italok arany színéhez járul hozzá az arany aranyfólia formájában, valamint E 175 néven ismert élelmiszerszínezékként. Legnagyobb gazdasági jelentősége azonban az ékszerkészítésben van. Az egészségügyben is gyakran használják, éppen azért, mert nem korrodálódik. Az ipari kereslet azonban az utóbbi években csökken. Amikor ugyanis az arany ára emelkedni kezdett, egyben fokozódott a nyomás a szektor szereplőin, hogy alternatív megoldásokat keressenek, olcsóbb anyagokat használjanak az alkalmazásokban.

MEDDIG LEHET ELFEDNI A GONDOKAT?

A világgazdaság számos problémáját sikerült „elFEDni” a FED által mesterségesen lenullázott kamatokkal. Azzal viszont a kezdetektől mindenki tisztában volt, hogy ezt sem lehet a végletekig folytatni, mert rengeteg hátulütője lehet. Sokan már most tudni vélik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED már decemberben óvatos kamatemelésbe kezd. A 2008 utáni időszakot eközben különféle szemszögből vizsgálhatjuk. Egyesek szerint a válság hatásait sikerült ugyan mérsékelni, de a kockázatok nem szűntek meg, a világgazdaság összeomlása bármikor bekövetkezhet. A kínai lassulás ugyanis a nyersanyagok iránti kereslet csökkenésével jár, ami viszont recesszióba húzza a feltörekvő országok többségét is. Miközben ez az utóbbiak esetében a kereslet csökkenésével jár, ez visszahat a kínai ipar teljesítményére, hiszen közvetlenül kihat a kínai gyártmányú árucikkek fogyasztására is. Ez tovább lassítja a kínai gazdaságot, és kezdődik minden elölről. Ördögi kör, öngerjesztő folyamat körvonalazódik így. A mostani pénzbőség idején képződnek a buborékok, mert ez természetes velejárója a folyamatnak. A FED ennek elkerülése végett szándékozik kamatot emelni. Félő azonban, hogy azzal is egy negatív spirált indít majd be. A kamatemelésben bízva mindenki igyekszik majd dollárra váltani a pénzét, ami megerősíti az amerikai valutát, egyben gyengíti a többi fizetőeszközt. Csakhogy az ügyfelek a hiteleket főleg dollárban vették fel, így aztán a dollár lehet a 2016-os év svájci frankja.